"En fjäder i hatten för Persson"

Statsministern har mest att vinna på besöket hos Bush

NYHETER

Persson har tveklöst mest att vinna på besöket i Vita Huset.

Risken finns ändå att det uppfattas som ett stöd för USA.

- Allt beror på vad han säger. Men det är högst tveksamt om besöket ger något - mer än en fjäder i hatten för Persson själv, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Klockan 11 lokal tid i morgon träffar Sveriges statsminister Göran Persson världens mäktigaste man - USA:s president George W Bush.

Bush är just nu dessutom en av världens mest kritiserade ledare på grund av kriget i Irak.

Trots det kan Wolfgang Hansson inte inte se något olämpligt med att Perssons besök.

- Att han besöker Bush behöver inte alls betyda att det finns ett svenskt stöd för Irak-kriget, säger Wolfgang Hansson.

"Inget vunnet om han mesar"

- Persson tycker naturligtvis att det är kul att besöka Vita Huset. Det en fjäder i hatten både inrikespolitiskt och i EU, det blir bild på dom två ihop och det spelar nog på Perssons fåfänga rätt mycket, säger Wolfgang Hansson.

Allt handlar om vad Persson tänker säga och om han vill eller vågar framföra kritik.

Regeringen har inte avslöjat vad Persson kommer att framföra under den dryga halvtimme som besöket varar.

- Det är lite konstigt att han inte meddelat någon agenda. Det ökar risken att man kan tro att besöket sker lite på grund av Perssons egen image. Och åker han bara dit och mesar med är det naturligtvis inte något vunnet för Sverige, säger Wolfgang Hansson.

- Det är viktigt att han på allvar talar om var Sverige står när det gäller till exempel Irak. Det blir också intressant att se om han tar upp fallet med den svenske fången på Kuba.

"Bush vill belöna Persson"

Professorn och statsvetaren Erik Åsard, chef för Nordamerikainstituet i Uppsala, tror också att Persson är den som har mest att vinna på besöket.

- Han får visa även europeisk publik att han får företräde i Vita Huset. Bush bjuder bara in någon när han har nytta av det - eller vill belöna någon, säger Erik Åsard.

Han tror att Bush i första hand är ute efter att belöna Persson, som visade starkt stöd för USA i samband med terrordåden den 11 september. Persson kallade bland annat dåden för en attack mot demokratin.

Persson var lojal vid terrordåden

- Alla amerikaner minns att Persson ställde upp för USA efter terroristattacken. Delvis är nog det här besöket en senkommen belöning för Perssons hållning då, säger Åsard.

- Sedan ska man inte glömma att allt detta ingår i en amerikansk valrörelsetid. Nu när Irakfrågan krisar väldigt mycket och en del av hans lojala koalitionsbröder vill dra sig ur är det viktigt för Bush att han kan visa en bred internationell förankring. Det hoppas man nog delvis få med Perssons besök.

Lyssna på hela intervjun med Erik Åsard i Aftonbladets webbradio.

Caroline Olsson