Dutrouxs offer i tårar efter besöket i skräckcellen

Nu vill anhörig att huset rivs

Foto: APF/PRESSENS BILD
En polis visar upp villakällaren i Marcinelle där Marc Dutrouxs offer hölls fångna för åtta år sedan.
NYHETER

Den belgiske misstänkte barnamördaren och pedofilen Marc Dutroux och hans överlevande offer återvände på tisdagen till den ”fängelsehåla” han själv byggt i sin källare.

Foto: Tanguy Jockmans/AP
VITTNAR PÅ PLATS Laetitia Delhez, 22, till vänster, och Sabine Dardenne, 20, är nyckelvittnen i rättegången mot Marc Dutroux.

Laetitia Delhez och Sabine Dardenne var de enda som överlevde efter att 1996 ha blivit inspärrade och utsatta för sexövergrepp i villakällaren i Marcinelle, en förort till den nedslitna sydbelgiska staden Charleroi.

Dutroux, hans advokater och domare, domstolstjänstemän och anhöriga till offren kördes till Marcinelle på tisdagen.

Inte försvarets bästa dag

Enligt belgisk tv hade Dutroux känt sig opasslig innan han skulle bege sig till sitt forna hem. Han hade bett om läkarundersökning.

– Det här är inte försvarets bästa dag, konstaterade en av Dutrouxs advokater vid ankomsten till Marcinelle, som ligger cirka 18 mil från Arlon där rättegången förs.

Laetitia Delhez sade att hon ville se fängelsehålan igen för att bättre komma över upplevelserna sommaren 1996. Hon var 14 år när hon satt inspärrad där i sex dygn.

– Jag mår bra i dag och känner mig helt lugn, sa Laetitia innan husesynen.

Sabine Dardenne, som var tolv år när hon fick sitta 80 dygn i Dutrouxs källare, var också med på resan. Tidigare hade hon tackat nej.

Anhörig vill riva skräckhuset

– Vi tycker det är viktigt att se, höra och känna atmosfären där de små satt instängda så länge, sade Paul Quirynen, ombud för pappan till An Marchal. Hon var en av de fyra småflickor som Dutroux misstänks ha mördat.

– För min del kan de lika gärna jämna det där skräckhuset med marken, sade Jean Lambrecks, vars dotter Eefjes kropp hittades på en av Dutrouxs fastigheter.

Stort polispådrag

Ett 30-tal journalister fick också bese det röda tegelradhuset invid järnvägen. Området hölls avspärrat av 380 poliser.

Dutroux är tidigare dömd för en serie kidnappningar och våldtäkter i mitten av 1980-talet. Om han fälls även nu, vilket allt tyder på, får han livstids fängelse. Han har förklarat sig skyldig till kidnappningar och våldtäkter även denna gång, men han erkänner inte några mord.

”Fängelsehålan” i Dutrouxs källare var 1,6 meter hög, en meter bred och 2,15 meter lång, har vittnen berättat. Cellen i är dold bakom en 200 kilo tung lönndörr. Den fanns i en gammal vattentank utan ventilation och där inget dagsljus trängde in.

Flickorna hölls hölls fastkedjade och halvt utsvultna i den trånga skrubben för att då och då hämtas upp av Dutroux.

Två av Dutrouxs offer, åttaåringarna Julie Lejeune och Melissa Russo, fick svälta ihjäl därinne 1995 medan Dutroux satt inspärrad för bilstöld.

Tidigare artiklar

Jonas Vesterdahl,Fredrik Rundkvist,TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM