SVT:s sändningar var utslagna i hela landet

NYHETER

Någon gång mellan 18.30 och 18.40 rasade SVT:s utsändningar i samtliga sina tv-kanaler i hela Sverige.

– Det är naturligtvis allvarligt när etermedia, som snabbast kan nå ut till allmänheten, slås ut, säger Ann-Louise Eksborg, generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten, efter sändningsstoppet.

– Nu får vi tillsammans med Styrelsen för psykologiskt försvar titta på vad som gick snett. Vi får tala med dem redan under onsdagen om vilka eventuella åtgärder som kan vidtas för att undvika något liknande.

I SVT:s växel berättar man att PK, programkontrollen hörde av sig och sa att man hade ett stort fel.

- Men exakt var felet låg är ju väldigt svårt att säga. Det kan ju vara i programkontrollen eller på vägen mellan programkontrollen och KC, kopplingscentralen, säger SVT.s växel.

Totalt avbrott i 45 minuter

Lagom till ABC:s sändning klockan 19.10 och även de andra regionala sändningarna, kom SVT2 igång. Det är fel i ett moderkort rapporterade först SVT:s ABC. ABC beklagade de tekninska problemen men kunde samtidigt inte lova att problemen inte skulle fortsätta under kvällen.

Klockan 19.15 kom även SVT1 också igång.

Senare rapporterade SVT:s hallå att det hade varit fel på "modersynkningen".

Som en konsekvens av de tekniska problemen började Rapports 19.30-sändning ca sju minuter senare än vanlig.

Större fel på SVT:s nät

– Vi har haft någon typ av större fel i vårt nät, vi kunde inte få ut vare sig ettan, tvåan eller 24:an, som är de kanaler vi sände i kväll, sade Helga Baagøe, informationsdirektör på Sveriges Television, till TT mitt i sändningsstoppet.

– Vi kunde inte heller få ut någon text, eller för den delen ens ett rösthallå, som kunde berätta för tittarna vad som hände. Vi håller på och undersöker febrilt just nu vad det är som har hänt.

Hon misstänkte att det kunde röra sig om något större centralt datafel som påverkat hela tv-husets utsändningar, hela programkontrollen.

Jonas Vesterdahl, TT

ARTIKELN HANDLAR OM