Myrornas krig i rutan

Tekniskt fel fick slog ut SVT:s sändningar i en halvtimme

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
slocknade SVT slocknade helt i en dryg halvtimme i går kväll. SVT:s regionala nyhetsprogram kunde till slut sända på sin ordinarie tid, klockan 19.10. Men Rapport i SVT1 klockan 19.30 började cirka sju minuter senare än vanligt.
NYHETER

SVT:s mekaniska hjärta slutade plötsligt att slå.

Det ledde till gårdagens totala sammanbrott i SVT:s samtliga kanaler. Men en bypass-operation räddade sändningen.

- Vi fick riva ut delar av utrustningen och koppla förbi felet manuellt, säger Håkan Öster på SVT.

Strax före halv sju i går kväll hände det som inte får hända. Åtminstone inte på Sveriges Television. Plötsligt försvann bilden i SVT:s samtliga kanaler.

- Det var tv-husets hjärta som slutade slå, säger SVT:s informationsdirektör Helga Baagø.

Mindre poetiskt uttryckt var det omkopplaren mellan två modersynkgeneratorer som inte fungerade.

- Modersynkgeneratorn är en slags datorklocka som ger en puls. Den pulsen styr alla videosignaler som lämnar tv-huset. Man kan säga att den håller ordning på tv-bilden, säger Håkan Öster, teknisk direktör på SVT.

Trasig omkopplare

SVT har flera modersynkgeneratorer. Ett automatiskt system ska koppla om till reservenheter om något går sönder. Den var den omkopplaren som inte fungerade i går kväll.

- Vi kunde ha bytt till en annan studio men det hade tagit längre tid. Därför rev vi ut panelen och kopplade förbi felet manuellt. Vi fick dra ett 25-tal sladdar, säger Håkan Öster.

Måste fungera vid krisläge

Hjärtfelet kunde således avhjälpas med en bypass-operation.

SVT:s sändningar ses som en riksangelägenhet och måste fungera, speciellt vid nationella krislägen. Händelsen kommer nu att utredas av både Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar.

SVT:s vd Christina Jutterström sa sent i går kväll att orsaken till felet ska spåras snarast, även om teknikerna måste arbeta hela natten.

- Det står i vårt tillstånd att SVT ska ha en teknik som fungerar. Prioritet nummer ett är nu att ta reda på vad som har orsakat felet.

Och kulturminister Marita Ulvskog säger till Dagens Nyheter:

- Det är extremt allvarligt, jag kommer att skaffa mig all information om vad som har hänt.

Avbrottet är historiskt. Inte sedan 12 juni 1990 har ett så långt sändningsavbrott över hela Sverige inträffat.

Den gången var det en elektriker som råkade trampa på en planka. En spik i plankan gick rakt in i huvudkabeln och orsakade ett strömavbrott som släckte båda kanalerna i 41 minuter.

Olle Castelius