Statsministern försvarar Bush

Lovorden i går: Han är intelligent, påläst och rasande trevlig

1 av 2 | Foto: Pontus Höök
Ministern på börsen En glad Göran Perssons inledde USA-besöket i går med att ringa i öppningsklockan till Wall Street-börsen i New York. Persson var på gott humör och vinkade till börshandlarna nere på golvet. Han föreföll också ta ett par danssteg på balkongen strax innan han tryckte på den gröna ringsignalsknappen exakt klockan 09.30: - Det var roligt. Detta är en institution, sa Persson.
NYHETER

NEW YORK

Göran Persson är full av lovord för president George W Bush.

Intelligent, påläst och rasande trevlig, lyder betyget.

- Att påstå att han har en mindre förståndskvot är inte sant, säger statsministern.

I dag väntar ett drygt 30 minuter långt besök hos världens mäktigaste man.

Men Persson vänder sig mot beskrivningen av att det är "stort" att vara en av få som får audiens hos en amerikansk president.

- Det är felaktigt att tänka så. Vi är lika mycket värda, små som stora nationer. Vi är jämställda.

Underskattad

- Jag förutsätter att han lyssnar på mina argument liksom jag lyssnar på hans. Allt annat är fel tänkt, säger Göran Persson.

Som person har Persson bara gott att säga om presidenten:

- Han är intelligent, väl påläst och noggrann. Det är sällan man möter en politiker på hans nivå som är så väl insatt i detaljer. Han kan den svenska arbetslöshetsstatistiken.

- Dessutom är han rasande trevlig att ha att göra med, lätt att tala med. Man känner sig respekterad och sedd och man får chansen att föra fram sin sak.

Statsministern fnyser åt europeiska kommentarer om att Bush är korkad.

- Han är väldigt underskattad i Europa. Han beskrivs ofta som en person som inte vet vad han vill, det är inte sant. Han är målmedveten och vet exakt vad han gör.

- Det är bättre att kritisera hans politik än att påstå att han har en mindre förståndskvot. För det är inte sant.

Persson samtycker dock inte med Bushs högerpolitik.

- USA kan vara arrogant på världsscenen och fattar felaktiga beslut. Det var ett misstag av USA att gå in i Irak utan FN. Nu är FN på väg tillbaka in igen. Det visar att inte ens världens största makt kan agera ensam.

Går i vågor

Att antiamerikanska stämningar har ökat i Sverige och världen beror på att USA blivit så starkt och dominerande, gissar Persson.

- Det där går i vågor, jag minns hur det var förra gången. Då fanns det svenska personer som sa att de hellre skulle bo i Sovjetunionen än i USA.

Brände du aldrig en USA-flagga under 68-tiden?

- Nej, men jag gick i FNL-demonstrationerna. Jag har aldrig haft det blinda hatet mot det amerikanska samhället. USA är ett fantastiskt land. Rikt, stort och sammansatt vilket glöms bort. Det finns inte en synpunkt mot USA, en kritik, som inte finns bättre formulerad i USA än i Sverige.

Fredrik Virtanen