Drömmen om Beckham

Foto: Adam butler
trogen konsten Hazel Sutherland begrundar fascinerat tavlan av Beckham. Det är ett stycke videokonst där åskådaren får se en timme sovande fotbollsstjärna. Filmen är gjord så att åskådaren får en känsla av att ligga intill honom. Utställningen väntas dra storpublik till National Portrait Gallery.
NYHETER

LONDON

Nu kan alla ligga med David Beckham - på ett hotellrum i Madrid, till och med.

Nej, ta det inte så bokstavligt.

Det handlar om videokonst av modernaste slag.

I går öppnade nämligen en unik utställning på National Portrait Gallery i London. En videofilm, drygt en timme lång, visar en sovande David Beckham på sitt hotellrum efter ett träningspass med Real Madrid.

Filmen har tagits av den kända kvinnliga fotografen och videoartisten Sam Taylor-Wood och har inte något som helst samband med den påstådda sexaffären mellan Beckham och assistenten Rebecca Loos.

Vänner till stjärnan

Sam Taylor-Wood och hennes make, galleriägaren Jay Jopling, är vänner till David Beckham sen tidigare och ville försöka göra fotokonst av den kände fotbollsstjärnan.

- Jag var inte så entusiastisk i början, David är kanske världens mest berömde person just nu och har ju fotograferats på så många olika sätt. Så vad kunde jag göra som var nytt och som jag kunde vara stolt över, säger Taylor-Wood till Evening Standard.

Bär sina juveler

Lösningen blev att en kamera placerades bredvid en naken Beckham i hans säng. Filmen är gjord så att åskådaren får känslan av att ligga precis intill honom.

De som redan sett konstverket hävdar att han verkligen sover på riktigt - och att han varken snarkar, dreglar eller pratar i sömnen. Han bär dessutom sina juveler.

Utställningen väntas dra storpublik till National Portrait Gallery.

Peter Wennman