Björn knyckte Nisses älgkött

1 av 3
Besök 1 Björnen gick bokstavligen rakt genom väggen för att komma åt köttet i Nisse Danielssons första bod.
NYHETER

...Nisse Danielsson,

82, som terroriserats av en lokal björn i 10 år.

Ett ögonblick

Nu har han tydligen vaknat till igen?

- Ja, han vaknade till Tiburtius den 14 april, sen var det nästan raka spåret till min köttbod. Synd bara att han tog med sig fönsterbågen när han drog ut köttstycket. Köttet saknar jag inte, det kommer nytt till hösten. Om jag hittar fönsterbågen ute i skogen får jag väl sätta upp den på väggen tillsammans med alla älghorn.

Men hur kunde han bryta sig in i köttboden?

- Han är mer full i fan än vad jag själv är. En förslagen jävel.

Hade du skjutit älgen själv?

- Nej, en jaktkompis sköt älgen som just den där biten kom från. Själv har jag tappat räkningen på alla älgar jag skjutit.

Inte dags att sätta en kula i pannan på björnen också?

- Nej för tusan! Den där ska inte skjutas, det är en gammal vän som kommer och hälsar på och såna skjuter man inte - åtminstone inte i Sverige.

- Jag sprang förresten på honom ute i skogen för snart elva år sedan. Då var jag nära att bli björnmat. Björnen stod över en älg när jag och hunden stötte på honom. Han gick till attack och jag sköt från höften. Det stoppade honom inte. När han var några meter ifrån mig skrek jag allt jag orkade. Då tvärvände och sköt han i sin tur - eller snarare sket. Tack och lov träffade han inte med hela salvan.

Köttboden var tydligen specialbyggd?

- Jag fick 7 500 kronor av länsstyrelsen för att bygga nytt när han hälsade på för några år sedan. Då raserade han hela köttboden. Det här var rena bunkern. Men han gick som sagt fönstervägen.

Har du andra vilddjur runt knuten?

- Här i trakten finns både lo, järv och varg.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Inget speciellt, mer än att få se björnen igen och se om han blivit lika gråhårig som jag sen jag sist såg honom för elva år sen.

Svante Lidén