Nu tvingas företagen ta bort bonusarna

Atlas Copcos storägare sa nej - och i dag presenterades förslag till lagändringar

NYHETER

Efter alla bonus- och mygelskandaler i näringslivets topp har aktieägarna börjat reagera.

I går sa Atlas Copcos storägare nej till chefernas nya bonusprogram.

Och i dag presenterade regeringens Förtroendekommission förslag till lagändringar för företagen.

Bonusprogrammet hade godkänts av styrelseordföranden Sune Carlsson. Förslaget hade gett 299 chefer gratisoptioner till ett värde av 54 miljoner kronor.

Men vid Atlas Copcos bolagsstämma i Stockholm på tisdagskvällen drogs förslaget tillbaka. Detta sedan de stora institutionella ägarna sagt tvärnej.

– Tilldelningen sker utan något som helst prestationskrav från den enskilde. Det vänder vi oss emot, säger Första AP-fondens ägarrepresentant Ossian Ekdahl till Dagens Industri.

Förslag till ändrade lagar

Det som skedde går helt i linje med det förslag till etiska regler för näringslivet som förtroendekommissionen, under ledning av förre finansministern Erik Åsbrink, har tagit fram.

Förra veckan presenterade man en kod för bättre bolagsstyrning som bygger på självreglering, det vill säga att företagen själva skriver sina regler och ser till att de efterlevs. Men självsanering räcker inte, menar kommissionen.

I dag lämnade kommissionen över sitt slutbetänkande. För att öka förtroendet för näringslivet vill man komplettera självsaneringen med skärpt lagstiftning, förbättrade tillsyn och införa effektivare sanktioner mot företagen på en rad områden.

Kommissionens förslag till lagändringar

Fredrik Rundkvist