Över 100 döda i attacker i Thailand

Blodiga våldsamheter i södra provinserna

Foto: AP
Polismän tar skydd mot beskjutningen från några av ungdomarna.
NYHETER

Minst 125 människor dödades i våldsamheter i de muslimska provinserna i södra Thailand på tisdagsmorgonen.

De flesta som dödats är separatister som attackerade polisstationer och militärförläggningar.

Minst 30 dog när polisen stormade en moské.

Karta: Dino Stén

Thailändsk polis och militär sköt på onsdagsmorgonen ihjäl minst 125 människor, de flesta ungdomar, som deltog i en serie samordnade attacker mot polis- och militärposteringar i södra Thailand.

Över 30 separatister dödades i en moské.

Attackerna innebär en kraftig upptrappning av våldet i de oroliga muslimska provinserna i söder. De tre sydligaste provinserna har utsatts för en våg av eldstrider, sprängdåd och mordbränder som före onsdagens händelser hade krävt minst 60 människoliv sedan den 4 januari.

Premiärminister Thaksin Shinawatra sade att attackerna inte hade krävt fler än två liv bland säkerhetsstyrkorna eftersom angriparna bara var beväpnade med machetes och några få gevär.

93 personer dödades under attackerna mot polisens posteringar. Ytterligare ett 30-tal dödades när polisen stormade en moské i Pattaniprovinsen dit några av angriparna tagit sin tillflykt.

– De första rapporterna säger att mellan 32 och 38 döda hittades inuti, sade major Chitnar Bunnothok, talesman för styrkan som patrullerar de oroliga provinserna.

Belägrad moské

Premiärminister Thaksin Shinawatra sade att angriparna troligen var ute efter att stjäla vapen, i syfte att sälja dem vidare. Han trodde att det rörde sig om samma grupp som genomförde räderna mot militära vapenförråd den 4 januari, då fyra soldater dödades och hundratals vapen stals.

Trots en kraftig militär upptrappning i regionen har våldet inte visat några tecken på att avta. Bangkok har skyllt våldsdåden på lokala banditer som har utnyttjat missnöjda muslimska ungdomar med starkare band till Malaysia än Thailand. Men oberoende bedömare befarar att internationella terrorgrupper som Usama bin Ladins al-Qaida ska hitta nya rekryter bland den fattiga regionens muslimska invånare.

Orolig ambassadör

Det höga dödstalet i samband med oroligheterna fick Sveriges ambassadör i Thailand, Jan Nordlander, att dra paralleller till den kampanj mot narkotika som de thailändska myndigheterna genomförde under förra året.

– Vi är oroliga för att det kanske har varit mer våld än nöden kräver. I den narkotikajakt som bedrevs fick mer än 2000 människor sätta livet till. Det var en form av avrättningar, får man säga. Det har givits för mycket carte blanche till säkerhetsstyrkorna generellt i landet sedan dess och det är obehagligt, sade Nordlander till TT.

Ambassaden följer noga läget och inom kort kommer politiska analytiker från EU-ländernas ambassader i Thailand att skicka en delegation till de oroliga provinserna. Nordlander fruktar att internationella terrornätverk kan utnyttja situationen för att kunna agera i Thailand.

– Det finns inte några tecken på inblandning från internationell terrorism i de dåd som har utförts, men ju längre tid missnöjet och våldsdåden pågår, desto bättre är växthusklimatet för en än allvarligare terrorism med en internationell anknytning. Det finns människor som är beredda att utnyttja det sekellånga missnöjet därnere, sade Nordlander.

TT/AFP