UD varnar turister i Thailand

"Undvik de södra provinserna helt"

NYHETER

Svenskar avråds från att resa till Thailands tre sydligaste provinser på grund av våldsamheterna i regionen.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från resor till Thailand, men den svenska ambassaden i Bangkok uppmanar svenskar att helt undvika att besöka de tre södra provinserna Narathiwat, Yala och Pattani som skakats av oroligheter den senaste tiden.

Inga av de stora turistorterna finns närheten. Av chartermålen ligger Phuket närmast – 600 kilometer bort fågelvägen.

– Vi har sedan januari en rekommendation att inte besöka de provinserna, men det är angeläget att påpeka att det rör just dessa provinser. Även Phuket, som är ett stort resmål, finns i södra Thailand, men det räknar vi inte alls in i rekommendationen, säger Sveriges ambassadör i Thailand, Jan Nordlander, till TT.

Lågsäsong

Tidigare har ambassaden rekommenderat turister att iaktta allmän försiktighet vid stora folksamlingar. Orsaken var den stora sprängämnesstöld som ägde rum i slutet av mars.

– Den rekommendationen var knuten till de stora helgfiranden som var i förra veckan och vi var oroliga för att just det tillfället skulle begagnas av attentatsmän, säger Jan Nordlander.

Det är för närvarande lågsäsong för turismen i Thailand och Nordlander ser ingen anledning till särskild oro för de svenskar som befinner sig i andra delar av landet.

– På turistorterna kan man bete sig som vanligt. Men vi är väldigt uppmärksamma och följer läget från dag till dag. Tyvärr finns det en risk för att det för eller senare blir ett attentat, säger han.

Slutsålt

Den svenska charterturismen har inte påverkats av de oroligheter som blossade upp i början av året i södra Thailand eller av de tidigare larmen om utbrott av fågelinfluensan

– Thailand har varit slutsålt hela vintern trots att det funnits faktorer som skulle ha kunnat påverka resandet, säger Susanne Krutrök, informationschef på My Travel till TT.

Inte heller Fritidsresor, som i nuläget har ett 80-tal resenärer i Thailand, har märkt någon nedgång.

– Vi har haft en bra säsong för Thailand, men bokningarna tog inte fart förrän larmet om sarsepidemin hade trappats ned, säger Lottie Knutson, informationschef på Fritidsresor.

TT