Muslimsk kvinnlig komiker lyfte rasande mulla

Mulla Krekars advokat: En ursäkt vore på sin plats

NYHETER

Vad man än har för sig som komiker bör man inte lyfta en muslimsk man. Särskilt inte om han heter mulla Krekar. Det har den norska stå-uppkomikern Shabana Rehman fått erfara.

Det var under en offentlig debatt Oslo i tisdags om den omstridde irakkurdiske mulla Krekars nyutgivna bok som komikern gav sig på mullan.

När debatten nästan var slut steg Rehman upp på scenen och sade att hon tänkte genomföra ett satiriskt test på om Krekar verkligen är så fundamentalistisk som det påstås. Hon lockade till sig Krekar och så fort denne kom i närheten tog hon grepp och lyfte den chockade mullan medan pressfotografernas kameror blixtrade.

Blev rasande

Denne blev så rasande att han grep mikrofonen och för första gången under debatten började tala norska.

– Jag har inte rätt att lyfta henne och då har hon inte rätt att lyfta eller ta på mig. Hon visar förakt för mig, det kan jag inte acceptera. Varför kysser hon mig inte på en gång? Min hustru finns här i salen. Vad händer om bilden visas för en imam? ropade den upprörda mullan och krävde att bilder från händelsen skulle förstöras. Han hotade också med att stämma Rehman.

– Jag har lyft både (biskop) Gunnar Stålsett och (norske s-ordföranden) Jens Stoltenberg. En man som blir buren av en kvinna kan inte vara fundamentalist, kommenterade Rehman, medan kvinnor i salen skrattade högljutt över Krekars reaktion, rapporterade dagstidningen Aftenposten.

Flera debattdeltagare uttryckte dock förståelse och betecknade Rehmans kupp som ”förnedrande”.

Krekars advokat Brynjar Meling säger till norska radion NRK att han vill vänta tills ”dammet lagt sig” men att han tills vidare rått sin klient att inte stämma Rehman.

Ursäkt?

– Det vore mera naturligt om Shabana Rehman beklagade det hon gjort så att vi får detta ur världen, säger han.

Rehman, som ofta gisslar muslimska mäns förhållande till kvinnor, meddelar att hon hädanefter ämnar kalla sig lyft-upp-komiker.

Mulla Krekar, som levt som flykting i Norge i snart tio år, är en omstridd person som åtminstone periodiskt lett den irakkurdiska terrororganisationen Ansar al-Islam. I olika omgångar har norska myndigheter försökt få honom utvisad. Men det har varit svårt att få fram bevis för anklagelserna mot honom.

TT