”De stora helgerna är de stora debutdagarna”

Läs hela chattet med psykologen Stig Helling

NYHETER

Styrkan har ingen betydelse, all alkohol skadar i stora mängder. Och under storhelgerna brukar många unga begå sin alkoholdebut, säger psykologen och författaren Stig Helling som chattade med läsarna.

   Stig Helling säger: Hej! Nu är jag här redo att svara på frågor och funderingar.

Greger säger: Hur många begår sin alkoholdebut på valborg?

   Stig Helling säger: Vet inte exakt men de stora helgerna är de stora debutdagarna.

Maja säger: Ska man som förälder köpa ut ex cider för att barnen inte ska dricka hembränt?

   Stig Helling säger: Maja, nej det ska man inte. Det hjälper inte.

Sussie säger: Det pratas så mycket om stark alkohol, men om man dricker 12 st öl 2,8% hur pass påverkad blir man? Är inte det lika farligt som att dricka mindre mängd och starkare eller hur är det där? Hur stor chans är det att man blir beroende av 2,8% öl?

   Stig Helling säger: Man blir lika full oavsett om man totalt får i sig samma mäng alkohol. Berusningen kommer något långsammare om man dricker svagare alkohol. Beroende blir man också oavsett eftersom det är effekten av alkohol man söker.

gruff säger: vad tror du om att höga spritpriser i sverige gör att folk handlar i omgångar utomlands, därför har sprit hemma helatiden och också dricker mer?

   Stig Helling säger: Gruff, om man har mycket i garaget är det sannolikt att man dricker mer. Det är självklart lockande att handla där det är billigast, det gäller alla varor.

Hoss säger: Hur ser du på att köpa ut starköl till en 18-åring?? när dom ändå kan köpa det på krogen.

   Stig Helling säger: Det är en inkonsekvens men syftet med den är att undvika langning till ännu yngre ungdomar. På krogen är det meningen att det ska finnas en kontroll.

noob säger: tjena stig... vad är straffet för langning.. det är väll böter ?? hur mycket ??

   Stig Helling säger: Det är vanligast med böter men man kan få fängelse i extrema fall.

No20 säger: Vad är första tecknen på alkoholism?

   Stig Helling säger: Hej No20, förmodligen är det att alkoholen hela tiden står i centrum i livet, i ens tankevärld.

michaela säger: jo jag undrar varfölr vi dricker igentligen????

   Stig Helling säger: För det första är det är en gammal tradition, för det andra är det ett sätt för människor att reducera sin stressnivå och för det tredje dricker en del för att fly från en plågsam livssituation.

No20 säger: Är det farligt att blanda för många olika spritsorter under en och samma kväll?

   Stig Helling säger: No20, åtminstone brukar man må jäkligt dåligt :-)

josse säger: kan man bli straffad om man är under 18 och dricker alcohol,eller är det bara förbjudet att langa?

   Stig Helling säger: Polisen brukar ta spriten ifrån minderåriga och om man inte kan ta hand om sig själv får man antingen följa med till polisen eller socialtjänsten.

Dennis säger: är det farligt att dricka hembrännt sprit??

   Stig Helling säger: Dennis, det är ett riskbeteende att dricka hembränt. I många fall har människor blivit sjuka för att de inte vet exakt vad de druckit för typ av HB.

Frank säger: Goddag Stig, vad tror du att det kommer sig att folk langar egentligen?

   Stig Helling säger: Två skäl: man känner den som vill ha spriten och langar av "hygglighetsskäl" och för det andra för att tjäna pengar på unga månniskorsom inte själva kan köpa.

säger: hej. jag undrar vad ditt bästa tips till tonårsföräldrar är om ungdomar som dricker?

   Stig Helling säger: Det mest grundläggande är att ha en god mänsklig kontakt så att man inte lever i olika världar. Det låter lite "klychigt" men det är oerhört viktigt.

Helen säger: Hur ska jag på bästa sätt agera om jag vet att andra föräldrar köper ut åt sina minderåriga barn?

   Stig Helling säger: Helen, jag tycker du omdelbart ska samtala med föräldrarna. Fråga dem hur de har tänkt.

gruff säger: tror du att genom att betona den kulturella delen av spriten som en dryck kan få ungdomarn att sluta se den som en drog? spriten i sverige har ju en lång historia inom vår kultur. borde ungdomar få lära om detta i skolan? för det får dom iaf inte idag.

   Stig Helling säger: I Sverige uppfattas alla droger utom alkohol som en drog, så uppfattar jag det. Alkoholen blir inte mindre farlig för att den är en del av vår kultur.

stina säger: Kan polisen ta spriten av mig om jag är över 18, men under 20 ?

   Stig Helling säger: Stina, ja om du t ex dricker på allmän plats där man inte får dricka. Olika i olika kommuner.

Jurgen säger: Varför ska man inte dricka när man är 17? men det är ok när man är 18. Förklara skillnaden.

   Stig Helling säger: Någonstans måste man sätta gränsen. En hel del ungdomar är fortfarande barn när de är 18 och borde kanske inte ens dricka då. Forskningen visar alltså att ju tidigare man dricker desto större är risken för beroende.

Mathias säger: Hej Stig, är det en uppåtgående trend att fler och fler minderåriga dricker sig fulla på valborg varje år?

   Stig Helling säger: Oroväckande många dricker. Just nu har vi en uppgående trend av alkoholkonsumtionen ialla åldrar.

Niklas säger: Stig, är det farligt att dricka utländsk sprit som e packeterad o allt? spelar det någon roll var den är ifrån

   Stig Helling säger: Sprit som sprit. ;-) Oavsett urspung ger den skador.

Jema säger: Hej Stig. Som 34-åring med alkoholvanor, så har jag med många andra i min ålder upptäckt att sprit påverkar skallen betydligt mer än öl, även att man får i sig samma mängd alkohol. Idag dricker jag ytterst lite sprit pga man blir "dum i huvudet" av det. Finns det någon som forskat i varför man blir mer "knäpp" av sprit än öl?

   Stig Helling säger: Förmodligen ger spriten hastigare berusning vilket inte gynnar hjärnans tillstånd just då. För kroppen ger det på lång sikt samma konsekvenser.

Susanne.K säger: hur blir det med drickförbudet i parker? min son ska visst vara i någon park, antar att han skall dricka

   Stig Helling säger: Är det förbud så får man inte dricka där. I Stockholm vet jag att förbud diskuteras i parkerna för att skydda ungdomar.

iffe säger: Om jag köper ut till min 13-åriga lillasyster så vet jag ju att hon inte dricker hembränt. Är inte det bättre?

   Stig Helling säger: iffe, Du riskerar att hon blir beroende/berusad av den alkohol du köper ut. Att ge någon alkohol är att skicka en signal om att det är okej att dricka.

Lasse 08 säger: Dricker ungdomar mer än någonsin? Är det inte så att det där är kurvor som går upp och ner?

   Stig Helling säger: Lasse 08, jo kurvor går upp och ner men just nu går de upp.

Loco Barocco säger: Vad anses vara en optimal alkoholkonsumtion, dvs en konsumtion där de positiva aspekterna överväger de negativa? Med positiva menar jag exv intag av antioxidanter via rödvin som kan förhindra cancer, små mängder alkohol som verkar blodförtunnande etc.

   Stig Helling säger: För män över 50 år som redan har vissa hjärtproblem kan en liten mängd vara positiv men egentligen inte för någon annan grupp. I övrigt är det så klart individuellt vad man uppfattar som en positiv nivå.

hejsan säger: Hur mycket 40% sprit förbränner en man på ca 70 kg i timmen?

   Stig Helling säger: Kommer inte ihåg hur många gram det är men kolla på www.drugsmart.com eller www.can.se.

Kim säger: Varför blir man beroende av alkohol? Har det med gener att göra?

   Stig Helling säger: Det finns både ett fysiskt och ett psykiskt beroende. Beträffande det fysiska finns en ärftlig komponent. Det psykiska avgörs om man lever i en situation där alkoholen hjälper till som en flykt från verkligheten. Men avgörande är hur ofta och hur mycket alkoholman dricker.

Lasse 08 säger: Jag har en 17-åring som ännu inte provat på alkohol. (Är uppe och pratar med honom även om han kommer hem kl. 3.) Men naturligtvis är det så att första fyllan närmar sig. Börjar det bli dags att han får "smaka" lite vin hemma?

   Stig Helling säger: Jättebra att du har en bra kontakt, att du stannar uppe! När han väl har åldern inne är det lagligt att ni dricker tillsammans.

Johan säger: Hur kommer det sig att jag som nykterist och student alltid måste förklara min ståndpunkt och backa upp den med massa goda argument på alla studentfester?

   Stig Helling säger: För att alkoholtraditionen i Sverige är så stark och "naturlig". Kämpa på!

lärka säger: Stämmer det att man egentligen inte kan bli alkoholförgiftad eftersom kroppen gör att man kräks upp spriten innan man blir medvetslös?

   Stig Helling säger: Nej, man kan bli förgiftad. Varje år dör någon i Sverige. Kroppen hinner inte alltid med att reagera på förgiftningen med kräkning och då blir man faktiskt förgiftad.

säger: Hur tycker du man ska förhålla sig till den utbredda alkoholliberalismen: "Släpp spriten fri, låt den finnas på Konsum, i länder som Frankrike m fl finns inga alkoholproblem" osv?

   Stig Helling säger: Det är bara så att ju mer tillgång desto större konsumtion och missbruk. Det finns jättemycket problem såväl i Danmark som i Frankrike.

kalle säger: Vet du om det är kräknings medel i svensk alkohol?

   Stig Helling säger: Kalle, nej det är det inte. Det är en myt. Man kräks för att man druckit för mycket. :-)

rödlöken säger: Vad är bäst?? att som förälder låta sina barn få sin första fylla hemma och förklara, eller att göra det till ett tabu ämne där barnen sedan går på stan och dricker?

   Stig Helling säger: Man ska ha en god kontakt med sina barn i den här frågan men det finns ingen anledning att bjuda minderåriga varken hemma eller borta.

Läs mer: