Nya förhör om Helén-mordet

Polisen: Mördaren finns i en krets av 20 personer

NYHETER

Malmö

Polisen i Skåne skruvar upp tempot i utredningen av mordet 1989 på tioåriga Helén Nilsson från Hörby.

Under maj ska ett 20-tal personer förhöras. Utgångspunkten är att mördaren finns i den kretsen.

- Vid en ny genomgång av utredningsmaterialet fann vi ett antal intressanta namn, säger länskriminalens chef Henrik Malmquist till TT.

Det är män som förekommit tidigare i utredningen, antingen som misstänkta eller uppgiftslämnare. I några fall har misstankarna tidigare fått avskrivas i brist på det DNA-material som nu gått att få fram med modern, förfinad teknik.

Parallellt med förhören pågår därför också arbetet med DNA-analyser av prov från misstänkta som jämförs med den DNA-profil som det brittiska laboratoriet Forensic Science Service förra året lyckades ta fram ur en minimal mängd sperma på flickans kropp.

- Hittills har tio män kunnat avföras som avlämnare av sperman, säger Per-Åke Åkesson, utredningsgruppens samordnare.

Parallellt fall

Formuleringen innebär att männen inte självklart kan uteslutas som mördare. Polisen håller öppet för möjligheten att två eller flera män kan vara inblandade i brottet, likaväl som att gärningsmannen agerat ensam.

För att polisen ska få ta DNA-prov krävs skälig misstanke om brott, men Åkesson berättar att några män i utredningen självmant bett att få lämna prov. Enligt Henrik Malmquist kan det bli aktuellt att ta DNA-prov på flera av de 20 som nu ska förhöras.

Ett par månader efter mordet på Helén Nilsson 1989 hittades en 26-årig Malmökvinna mördad på en rastplats utanför Hässleholm. Mycket tyder på samma gärningsman bakom de båda morden och informationsutbytet mellan mordutredningarna är tätt. Flera namn på möjliga misstänkta förekommer i båda utredningarna.

DNA-problem

Polisen hoppas få en DNA-profil på Malmökvinnans baneman som kan jämföras med fyndet från Hörbyflickan. Men det brittiska laboratoriets arbete med att separera sperma från kvinnans eget DNA har mött svårigheter och dragit ut på tiden.

- Men vi har gott hopp om att få ett resultat därifrån så småningom, säger Per-Åke Åkesson.

Även om mördaren inte kan sållas fram i den kraftansträngning som nu görs i utredningen kommer polisen inte att ge upp, lovar Henrik Malmquist. Bland Skånes många ouppklarade mordfall har Helénmordet en speciell ställning, anser han.

- Det är ett öppet sår för alla inblandade.

Tidigare artiklar

Peter Palmkvist/TT

ARTIKELN HANDLAR OM