Winberg hoppas på snabbt Jas-ja från Brasilien

Beslut om köp av stridsflygplanet kan komma redan i morgon

NYHETER

Manaus/Stockholm

Ett avgörande i Brasiliens överväganden om att köpa Jasplan kan komma på torsdagen.

Ambassadör Margareta Winberg ska träffa presidentens högra hand och hoppas få besked om ett köp av det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Winberg träffar ministern José Dirceu de Oliveira e Silva i huvudstaden Brasilia. Dirceu är presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas närmaste man - och "Brasiliens Pär Nuder", enligt Winberg.

Att hon med kort varsel fått företräde hos honom uppfattar den tidigare svenska ministern som att presidenten är mogen att snart besluta om ett köp av stridsflygplan.

- Det är så mycket politik i det här och omöjligt att bedöma. Man kan tro att ett beslut är nära, men samtidigt vet jag ju inte vad de andra aktörerna gör.

- Men det är underförstått att det är Jas jag velat tala om med José Dirceu. Det vore snarast sensationellt om han har tackat ja till ett möte för att säga att allt skjuts upp ännu längre. De har ju all information de behöver. Men han kanske har några frågor. . .

Försiktiga

Men Saab är långt mycket mer försiktiga än Winberg.

- Det kan också vara så att brasilianska regeringen kallar till sig alla som varit med i anbudsgivningen för att ge något slags besked. Det har vi sett vid affärer i andra länder, säger Peter Larsson, informationschef på Saab Aerospace, till TT.

Mycket är hemligt. Men värdet av hela affären är cirka sex miljarder kronor.

Bland anbudsgivarna finns också amerikanska F 16, ryska Suchoi 35 och Mig 29 samt franska Mirage 2000. Franska tillverkaren Dassault, med Mirage 2000, är delägare i Embraer, Brasiliens flygindustri. Det kan tala emot att Brasilien köper Jas.

Sköt upp

Beslutet sköts upp när Lula tillträtt som president häromåret. Han ville prioritera kamp mot fattigdomen. Att Dirceu varit insyltad i korruptionsskandaler har också sinkat.

Men saken skulle bara skjutas upp ett år, vilket nu har passerat. I höst hålls kommunalval i landet. Winberg gissar att regeringen vill ha stridsflygplansbeslutet avklarat före det.

Läs mer:

Gunilla Kinn/TT Tomas Bengtsson/TT