Madridbombare kopplas till 11/9-dåden

Ska ha organiserat planeringsmöte inför attackerna

Foto: afp
Terrordådet i Madrid krävde 190 människoliv.
NYHETER

En marockan som eftersöks misstänkt för terrordådet i Madrid misstänks nu även för att ha deltagit i planeringen av terrorattacken mot USA den 11 september 2001.

Enligt undersökningsdomaren Baltasar Garzon ska marockanen Amer Azizi ha varit med och organiserat ett möte som hölls i nordöstra Spanien i juli samma år som attacken mot USA ägde rum.

På mötet, där attentatsplanerna finslipades, deltog också Mohammed Atta. Atta misstänks ha flugit det plan som först träffade World Trade Center. Han har av Usama bin Ladin utpekats som en av ledarna bakom attackerna i USA.

”al-Qaida- ledarens högra hand”

Azizi beskrivs av domaren som den spanska al-Qaida-ledaren Imad Yarkas högra hand. Yarkas dömdes till fängelse i november 2001, skyldig till att ha bidragit med pengar till planeringen av attacken den 11 september.

Azizi ingick tidigare i ett åtal som Garzon lämnade in mot 34 terrormisstänkta, däribland Usama bin Ladin, där den sistnämnde och nio andra anklagades för att ha planerat dådet. Azizi misstänktes då enbart för att ha varit medlem i terroristorganisationen.

Nytt åtal

I det nya åtalet, som bygger på information från brittiska, turkiska och amerikanska myndigheter, anklagas Azizi alltså för att aktivt ha deltagit i planeringen av attacken. Han misstänks därmed vara skyldig till mordet på de närmare 3000 personer som omkom i attackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september.

Tidigare artiklar

Per Mattsson