Riksdagen sade nej till övergångsregler

På lördag kan de nya EU- medborgarna flytta till Sverige och arbeta

NYHETER

Det blir inga övergångsregler.

På lördag kan polacker, ester och letter och andra nya EU-medborgare flytta till Sverige och börja arbeta.

Riksdagen röstade ner regeringens förslag med siffrorna 137–182. Alla andra partier röstade emot.

– Det känns oerhört bra. Framför allt känns det bra därför att Sverige så länge kämpat för östutvidgningen. Vi kan nu säga till de nya EU-medborgarna att ni är välkomna, vi har samma regler för alla unionens medborgare, säger centerledaren Maud Olofsson, som fick blommor och firade segern med jordgubbar och champagne.

Stor glädje

Glädjen bland motståndarna till övergångsregler var stor efter riksdagsbeslutet. Nu slipper de nya EU-medborgarna söka arbetstillstånd och ordna bostad från hemlandet. Det ställs inte heller några krav på att arbetet ska vara varaktigt och att det ska gå att leva på lönen. De får rätt att komma hit och söka arbete under tre månader. Hittar de inget arbete får de åka hem igen.

Het politisk fråga

Förslaget om övergångsregler har varit vårens hetaste politiska fråga. Fram till i höstas lovade statsminister Göran Persson att Sverige inte skulle införa några särregler, men i november bytte han plötsligt fot. Han oroades för ”social turism”, att fattiga öst- och centraleuropéer skulle komma hit, arbeta för låg lön några timmar i veckan och skicka hem olika bidrag till familjen.

Senare har socialdemokraterna bytt fokus. Reglerna skulle hjälpa till att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.

Svajade

Alla var snabba med att anklaga socialdemokraterna för att stärka de främlingsfientliga krafterna, men snart började folkpartiet, moderaterna och en kort tid även kristdemokraterna att svaja.

Folkpartiet och moderaterna presenterade egna varianter på regler med försörjningskrav. I den slutliga voteringen samlade sig dock oppositionen kring ett nej.

Återkommer om det blir problem

Migrationsminister Barbro Holmberg och Göran Persson har aviserat att de tänker återkomma med förslag, kanske redan i höst, om den fria rörligheten orsakar problem. Då tror de att det lättare ska gå att få stöd.

Fakta: Skärpta regler på arbetsmarknaden

Det blev nej till övergångsregler, men en majoritet (s-v-mp) uttalade sitt stöd för skärpta regler på arbetsmarknadens område, för att motverka lönedumpning, svart arbetskraft och ekonomisk brottslighet och för att försvara kollektivavtalets ställning:

TT