Stoppljus i gatan får vägbusar att se rött

Körstilen i korsningen har redan förändrats

NYHETER

När rödljusen tänds börjar det lysa på gatan också.

De nya väglamporna ska stoppa rödljushuliganerna på Drottningholmsvägen.

Foto: Lars Rosengren
STOPP FÖR RÖDLJUSHULIGANER Tättrafikerade Drottningholmsvägen har fått stoppljus i körbanan. Ljusen kan snart finnas på fler utsatta övergångsställen.

Vägljusen är nerfrästa i körbanan tvärs över körfälten och tänds samtidigt som rödljusen, annars är de släckta. För fotgängarna finns lampor på övergångsställena. De lyser när biltrafiken har grönt.

Totalt handlar det om tjugo vägljus vid två övergångsställen i korsningen Drottningholmsvägen-Åkeshovsvägen.

Körstilen förändrad

Lamporna ligger på cirka 40 mm djup, men sticker upp 3-4 mm över vägbanan för att synas bättre. Ljuset är starkast på långt avstånd.

De nya stoppljusen har bara funnits i drygt en vecka, men bilisterna verkar redan lagt om körstil. Korsningen har varit ökänd för att bilarna kör mot rött, men nu har de plötsligt börjat stanna.

- Vi har inte hunnit göra några mätningar ännu, men vi har fått positiva besked från tacksamma fotgängare, säger Mats Johansson på gatu- och fastighetskontoret.

Säkerheten på övergångsställena längs Drottningholmsvägen har länge varit ett problem. Trafiken är tät med över tusen fordon i timmen mot Brommaplan, och cirka 400 mot Drottningholm i rusningstid.

Många barn passerar gatan på väg till skolan, samtidigt som åtskilliga bilister kör betydligt fortare än den tillåtna hastigheten, 50 km/tim.

Vägljusen kan bli fler

Alla förare respekterar heller inte signalregleringen, utan kör mot rött.

Om resultatet från försöket på Drottningholmsvägen blir positivt kommer de nya vägljusen att fräsas ner på fler utsatta övergångsställen i Stockholm, till exempel utanför skolor och dagis.

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM