Priset för två liv: 13 200 kr

Ulrikas son dog i krocken - föraren fick bara böter

1 av 2 | Foto: KAI REHN
HON FÖRLORADE SITT ENDA BARN Ulrika Ager miste sin son Jonathan, 8, i den allvarliga trafikolyckan i Hjo förra sommaren. Hon är oerhört frustrerad över domen mot föraren som orsakade tragedin.
NYHETER

HJO

Två små pojkar dog och fyra människor skadades allvarligt i trafikolyckan.

Föraren som orsakade tragedin får betala 13 200 kronor i böter. Ärendet är avslutat.

- Men aldrig någonsin för mig, säger Ulrika Ager, 34, som miste sitt enda barn, sonen Jonathan, 8.

För Ulrika finns mängder av frågor kvar. Frågor kring utredningen och kring händelseförloppet när hennes bil rammades rakt från sidan. Ett chockat vittne berättade så här efteråt:

- Det var som om ett flygplan kom farande.

De skulle se sin idol

Konsekvenserna blev förödande. Nu när domen har fallit och ärendet är avslutat känner Ulrika Ager en oerhörd frustration.

- Några dagsböter - är två små pojkars liv inte mer värda? När ska samhället våga sätta ner foten och visa att visionen om noll döda i trafiken är allvarligt menad?

Söndagen den 15 juni förra året var en speciell dag för Jonathan, 8, och hans 10-årige kompis. Pojkarna skulle få följa med till Skövde och titta på VM i enduro. Få se idolen Anders Eriksson från Hjo stå överst på pallen för sjunde gången.

Vid halvsextiden på kvällen var Ulrika, hennes väninna och fyra barn på väg till VM-ceremonin. Mammorna satt i framsätena, de två pojkarna i mitten där bak. På varsin sida om dem satt en 12-årig och en 13-årig flicka. Ulrika körde.

Bilen kastades iväg

Klockan 17.40 sker olyckan. En man kör rakt ut på länsvägen, förbiser skylten om väjningsplikt och dundrar i cirka 70 kilometers hastighet in i sidan på Ulrika Agers bil. Som kastas 37 meter bort mot en jordvall.

Ulrika vaknade upp liggande över ratten och hörde flickorna gny i baksätet. Då vände hon sig om:

- Där satt Jonathan lutad över sin kompis. Lite blod sipprade, båda var helt gråa i ansiktet.

De små pojkarna var bortom all räddning. De hade brutit nacken och fått svåra skallskador. Jonathan dog direkt, kamraten en kort stund senare inne på sjukhuset i Skövde.

I väntan på helikopter och ambulans höll Ulrika sin son i handen.

- Den lilla gråa handen.

Mirakulöst nog ådrog sig flickorna inte livshotande skador. 13-åringen bröt bäckenbenet på fem ställen och 12-åringen fick bland annat en lunga punkterad.

Tänderna slogs ut

Ulrika Ager knäckte korsbenet, flera revben och lider fortfarande av en nackskada. Väninnan klarade sig med utslagna tänder och skadad armbåge.

Vid rättegången yrkade åklagaren ansvar för grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Skövde tingsrätt bedömde inte vårdslösheten som grov. Man följde praxis i liknande mål.

Har föraren inte kört på fel sida vägen, farit fram på gångbanan, eller gjort farliga omkörningar, anses brottet inte som grovt.

- Att två barn dog och så många skadades spelar alltså ingen roll, säger Ulrika Ager.

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM