Pastorn - så ska han fällas

Bevisen punkt för punkt

NYHETER

Den 32-årige pastorn kommer sannolikt att åtalas för mord även på sin första hustru.

En kedja av indicier kan fälla honom.

Aftonbladet kan i dag avslöja åklagarens bevisning.

Fallet. Det är snedtak i badrummet där kvinnan dog. En analys av olika fallvinklar tyder på att någon tog hennes liv.

- Hon kan helt enkelt inte ha fallit. Då skulle hon aldrig ha träffat med huvudet på kranen, säger en källa.

Polisen tror att pastorn dunkade hustruns huvud mot kranen så att hon dog. Sedan satte han på vattnet, låste badrumsdörren utifrån och lade sig för att sova.

Hittades död

Då kom ett par vänner dit och hittade pastorn i sängen. Tillsammans öppnade de dörren och hittade hustrun död i badkaret medan vattnet skvalade.

Nattlinnet. När kvinnan hittades död i badkaret hade hon nattlinne på sig. Pastorn har sagt i förhör att hon brukade klä av sig nattlinnet först när hon hade klivit i badkaret eftersom hon var "frusen" av sig. Den förklaringen tror inte polisen på.

Medicinen. I kvinnans kropp fanns en dödlig dos av ämnet dextropropoxifen, som ingår i starka värktabletter som Distalgesic och Doleron. Sådana mediciner åt inte kvinnan.

Det gjorde däremot pastorn, som lidit av ryggsmärtor under en stor del av sitt liv. Några månader före dödsfallet skrev en läkare ut sådana värktabletter till pastorn.

Tros ha drogats

Polisen tror att pastorn drogade ned sin fru innan hon dog.

- Men vi vet inte om han lurade i henne tabletterna eller tvingade i henne dem, säger en källa.

Obduktionsprotokollet. När pastorn skickade en kopia på obduktionsprotokollet till hustruns föräldrar tog han bort uppgiften att hon hade dextropropoxifen i kroppen.

Annan förklaring

I förhören erkänner pastorn förfalskningen. Han hävdar att församlingsledningen inte ville att föräldrarna skulle tro att kvinnan var självmordsbenägen.

Polisen har en annan förklaring: Mamman har en god sjukvårdsutbildning och visste att hennes dotter inte åt några mediciner. Uppgiften om den dödliga dosen skulle hon ha sett direkt. Därför förfalskade pastorn dokumentet, tror utredarna.

Detta talar för pastorns oskuld:

Han nekar till alla anklagelser. Det finns ingen teknisk bevisning som binder honom till brott. Åklagarens bevisning är bara indicier. Ingen förutom pastorn vet exakt vad som utspelade sig i villan. Enligt hans advokat Ola Nordström finns det vittnesmål som stöder hans uppgifter.

Richard Aschberg, Andreas Harne

ARTIKELN HANDLAR OM