Treåring hängde livlös i lekstugan

Vårdades i respirator efter dagisolyckan

1 av 2 | Foto: mittnytt
Ny strypolycka Personalen på dagiset utanför Sundsvall larmades av en lekkamrat till treåringen. När de kom fram till flickan hängde hon livlös med ett hopprep runt halsen. Hon vaknade till liv sedan hon fått hjärtmassage och konstgjord andning.
NYHETER

Den treåriga flickan och hennes kompisar lekte hund och katt.

Hopprepet skulle vara koppel.

Men hopprepet förvandlades till en strypsnara som flickan blev hängande i.

Personalen och en förälder hittade henne livlös och blå i ansiktet.

Ingen vet säkert hur länge flickan blev hängande i hopprepet.

När personalen på förskolan utanför Sundsvall slog larm igår vid tvåtiden var hon blå i ansiktet och medvetslös.

- Mitt på gården, mitt på dagen, mitt framför ögonen på personal och en förälder hängde hon livlös i hopprepet, säger förskolans rektor.

Enligt rektorn var det många barn runt omkring lekställningen och personalen märkte inte när leken förvandlades till en kamp på liv och död.

Hjärtmassage

Den personal som stod närmast var bara några meter från lekställningen. Hon står och pratar med en förälder när ett av förskolans barn kommer fram till dem och säger att flickan är död.

- När de gick fram såg de att flickan hängde livlös i rutschkanan med hopprepet som en snara runt halsen. Hopprepet hade fastnat i lekställningens staket.

Föräldern och två anställda gav flickan hjärtmassage och konstgjord andning. Sexton minuter senare kom ambulansen.

- Vi har nyligen haft vår årliga hjärt- och lungräddningskurs och när ambulansen kom hade de återupplivat flickan. Jag hörde att hon skrek i ambulansen, säger rektorn.

Barnens lek har gett förskolans personal en ordentlig tankeställare.

Polisen granskar

- Vi måste alltid fundera över hur barnen leker, med vad och var de leker. Barnen tycker om att knyta och leka häst och så, men nu måste vi överväga hur vi ska förhålla oss till deras lekar.

- Samtidigt kan en sån här olycka lika gärna inträffa med en luva, en halsduk eller ett anoraksnöre eller kanske till och med ett halsband. Så det gäller att man är uppmärksam på barnens lek.

Polisen granskar nu den tragiska olyckan.

Flicka är kvar på sjukhuset

Läkare vid intensivvårdsavdelningen på Sundsvalls sjukhus meddelade på torsdagen att flickan till en början var svag i vänster kroppshalva efter att ha drabbats av syrebrist. Hon har fått tillbaka känseln helt och uppges inte ha fått några andra allvarligare skador.

Flickan kommer att stanna kvar på Sundsvalls sjukhus för observation.

Flera fall av dagisolyckor

Johan Taubert, TT

ARTIKELN HANDLAR OM