Nya oroligheter i södra Thailand i dag

Oron för hämnd ökar

Foto: ap
Thailändsk polis rensar upp efter kravallerna vid en moské i dag där 34 personer dödades i strider mellan polis och militanta muslimer.
NYHETER

Truppförstärkningar sprids nu över Thailands sydliga provinser.

Veckans blodiga utrensningar oroar, inte minst i grannlandet Malaysia.

Regeringen sände på torsdagen två bataljoner, omkring 1000 extra soldater, till de muslimskt dominerade provinserna Pattani, Narathiwat och Yala. De ska bevaka skolor och regeringsbyggnader mot befarade hämndaktioner sedan säkerhetsstyrkor i onsdags dödat 108 förmodat muslimska upprorsmän.

Bland annat stormade polis och trupper då en anrik moské och dödade 34 flyende som förskansat sig där. Fem poliser och soldater dog i striderna.

Knark eller religion

Enligt premiärminister Thaksin Shinawatra och hans kusin, arméchefen Chaiyasidh Shinawatra, var de dödade banditer och droghandlare. Den åsikten delas inte av alla.

Experter är oeniga om vilka de unga svartklädda männen som attackerade polisstationerna i gryningen i onsdags egentligen var. Några i gängen hade islamistiska slagord på kläderna.

Regionen har flera gånger skakats av separatistiskt våld, och oron för en upptrappning är stor. Har terrorgrupper som Jemaah Islamiyah eller al-Qaida ett finger med i spelet? Kommer de efter onsdagens blodbad att få ökat inflytande?

De muslimska grupperna i de södra delarna av det buddhistiska Thailand är vidare etniskt, språkligt och religiöst kopplade till Malaysias dominerande folkgrupp.

Malaysias premiärminister Abdullah Ahmad Badawi skärpte på torsdagen bevakningen längs gränsen. Hans oro hade väckts av såväl flyende thailändare som dem som misstänks ha legat bakom onsdagens uppror.

Enbart sex vapen

– Det är ett område som kan påverka såväl Thailand som Malaysia, om vi inte hanterar det bra, sade Badawi.

Den thailändska regeringen tycks beredd på en eskalering i stil med de rebelluppror som skakade området under 1970- och 80-talen.

– Jag skulle vilja påstå att den militära fasen just inletts, sade general Panlop Pinmanee, som ansvarade för onsdagens truppinsatser.

Pinmanee kallades på torsdagen till Bangkok, diffust anklagad för att inte ha lytt order om att avstå från den starkt kontroversiella attacken mot moskén. Men åtgärden tycktes mest ha karaktären av fikonlöv för regeringen.

Vice premiärminister Chavalit Yongchaiyudh sade till DPA att Pinmanee agerat i god tro.

– Jag måste berömma honom, han är Thailands general MacArthur, sade Chavalit.

Men regeringen kritiseras hårt för insatsen.

Människorättsgruppen Forum Asia sade på torsdagen att bara sex skjutvapen beslagtagits från de dödade. De flesta hade bara machetes i händerna. Vältränade säkerhetsstyrkor borde kunnat hantera upproret bättre enligt Forum Asia, som vill se utredningar av händelsen.

TT