Tio kronor litern för bensinen

Räkna med att priserna stiger ytterligare fram till sommaren

NYHETER

I går höjdes bensinpriserna – igen.

En liter 95-oktanig bensin kostar nu 10.20.

Och nu varnar experter för rekordhöga priser i sommar.

Bensinpriset är nu uppe på samma nivå som rekordåret 2001 då snittpriset för en liter 95-oktanig bensin var exakt 10.20.

Flera faktorer bidrar till att pressa upp bensinpriset, bland annat råoljepriset som det senaste halvåret höjts från en nivå runt 25 dollar fatet till runt 34 dollar.

De oljeproducerande länderna får betalt i dollar. Och när dollarn försvagas har de helt enkelt kompenserat genom att höja priserna.

– Men det har naturligtvis också att göra med oroligheterna i Mellanöstern. En annan orsak är att Kina köper mer olja i dag än vad man gjorde för ett år sedan, säger Tommy Nordin, vd för Svenska petroleuminstitutet.

Små bensinlager

Även världsmarknadspriset på bensin är ovanligt högt just nu. Enligt Tommy Nordin beror detta bland annat på att bensinlagren för tillfället är små.

– I de stora konsumentländerna har man ingen buffert av bensin att ta av nu när efterfrågan ökar. Därför är alla aktörer ute och köper sitt behov för dagen. Det medför att världsmarknadspriset går upp, säger han.

Förbrukningen ökar kraftigt under sommarmånaderna. Konsumtionen i Europa är som störst i juli och augusti.

– Eftersom vi bara är i maj tror jag att det finns en risk att bensinpriserna kan skruvas upp ytterligare, säger Tommy Nordin.

Fakta: Bensin

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM