Stavangerrånare hade svenska skottsäkra västar

Kan ha importerats av två nu anhållna norrmän

NYHETER

En svensktillverkad skottsäker väst är polisens nya fynd i jakten på att säkra bevis mot dem som utförde det brutala rånmordet i Stavanger.

En liten märkeslapp från den utbrända skottsäkra västen knyter den till två norrmän.

Båda är anhållna misstänkta för inblandning i rånmordet.

I en av de utbrända flyktbilarna som rånarna lämnade i Sørmarka efter rånet för tre veckor sedan hittade polisen en del av en skottsäkerväst av typen SBA Bullet Proof Vest. Märkeslappen var fortfarande läsbar.

Lappen avslöjar var västen är tillverkad och därigenom också vilka leverantörer som mottog västar från det produktionspartiet, skriver VG.

Den skottsäkra västen är tillverkad av det svenska företaget Swedish Body Armour Group AB och är av samma modell som svensk och dansk polis använder.

”Samarbetar med polisen”

– Vi samarbetar nu fullt ut med svensk och norsk polis för att försöka att spåra ägaren och köparen av den här västen. Resultatet av undersökningen är att den här västen troligen har exporterats till en av våra importörer i Norge, säger Gal Fridman, chef för Swedish Body Armour Group till vg.no.

Swedish Body Armour Group AB säljer västar till mer än tio importörer i Norge, däribland Spy Shop. Förra året köpte Spy Shop omkring 100 västar från det svenska företaget.

Två norrmän med anknytning till Spy Shop är anhållna misstänkta för inblandning i rånmordet.

Utredarna tror att männen också kan ha hjälpt rånarna med teknisk utrustning som användes vid det välplanerade rånet.

När männen hördes som vittnen lämnade de berättelser som inte var överensstämmande. Det ledde till att polisen anhöll dem.

Beslagtagit övervakningsfilm

Alla västar från Swedish Body Armour Group har ett serienummer. Köparna måste också legitimera sig och skriva under ett avtal så att företaget i efterhand kan spåra vem som har köpt varje väst.

Polisen hoppas att Spy Shops egna övervakningskamera kan ha filmat någon av rånarna när de köpte de skottsäkra västarna eller annan utrustning.

– Jag kan bekräfta att vi har beslagtagit övervakningsfilmer från butiken, säger polisinspektör Ernst Rossebø i Roglands polisdistrikt till vg.no.

Johan Kristensen