Livsfarlig müsli ute i handeln

Innehåller nötter trots att det inte står på paketen

NYHETER

Ica återkallar 30 000 förpackningar av produkten Ica Crunchy Naturell müsli från butikerna.

De innehåller hasselnötter – trots att det inte står på paketen.

Timmar efter larmet finns müslin fortfarande ute i butikerna.

– Någon skulle kunna dö, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och allergiförbundet.

Foto: anders thoresson
Det är müsli av den här typen som Ica nu drar in.

Förpackningarna är på 800 gram och har bäst före-datum 10-10-2004.

– Samtliga butiker har fått ett fax, ett sms eller ett internt datameddelande. Sen är det upp till butikerna att plocka undan, säger, säger Jesper Lindström, kvalitetsansvarig för importvaror på Ica Sverige.

Larm vid 17-tiden

Larmet om den farliga müslin gick ut strax efter klockan 17, via en server som pumpar ut informationen under ett par timmar.

- Vissa butiker får det direkt men eftersom det rör sig om ett par tusen butiker så det tar ett tag innan alla har fått meddelandet, säger Lindström.

Ännu på hyllorna

När Aftonbladet vid 19.30 besökte en Ica-butik i Stockholmsområdet fanns den livsfarliga müslin fortfarande kvar på hyllorna.

-Visst är det allvarligt. Om man skickar ut ett fax, sms och ett internt datamedelanden, så finns det de som struntar i det. Det är människor vi har att göra med, säger Lindström.

Konsument slog larm

Det var en konsument som kontaktade Ica och berättade att müslin innehåller hasselnötter, vilket den inte ska göra enligt informationen på paketen.

Lindström säger att hela partiet är tillverkat samma dag. Ica har kontaktat leverantören, det tyska företaget Brüggen i Lübeck. Ännu har dock inga ledtrådar kommit därifrån.

– De måste förklara vad som hänt, säger Lindström.

Han uppger också att Ica kommer att kontrollera alla andra produkter från Brüggen, och även andra partier av den müsli som återkallats.

Dödsfall

- Varje gång jag hör om sånt här blir jag alldeles kall, tänk om det skulle hända någonting. Har man en svår nötallergi kan det gå riktigt illa. Hoppas de har hunnit dra in det här i tid, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och allergiförbundet.

Tidigare har liknande felaktigheter eller otydlig information om innehållet i livsmedel fått allvarliga följder. 15-åriga Sophie avled förra året efter att ha ätit av en chokladkaka som innehöll nötter.

Tidigare artiklar:

Jonas Vesterdahl, TT