Här byter Flink fängelse

Livtidsdömde massmördaren flyttas till en anstalt utan murar

1 av 5 | Foto: mattias carlsson
tio år senare Beatebergsanstalten söder om Stockholm i går eftermiddag. Massmördaren Mattias Flink har anlänt för att fortsätta avtjäna sitt livstidsstraff. Nu på en anstalt utan murar.
NYHETER

Här flyttar massmördaren Mattias Flink till ett nytt fängelse - utan murar.

Kriminalvården anser att han inte längre behöver hårdbevakas.

- Jag vill komma närmare min familj, har Flink förklarat sitt önskemål om att byta anstalt.

Aftonbladet kan i dag publicera unika bilder på livstidsdömde Mattias Flink, 34.

Han har fram till nu suttit på Norrköpingsanstalten tillsammans med andra grovt kriminella. Men vid 14-tiden i går anlände Mattias Flink till sin nya bostad - Beatebergsanstalten söder om Stockholm.

Lägre säkerhetsgrad

Beatebergsanstalten är en sluten anstalt, men av betydligt lägre säkerhetsgrad. Här finns ingen mur, bara ett staket. Många av fångarna är missbrukare med korta eller medellånga fängelsestraff.

Här sitter också långtidsdömda som snart ska släppas fria.

Kriminalvårdsstyrelsen beslutade att göra Mattias Flink "flyttningsbar" den 20 februari.

- Han har suttit så oerhört länge nu och det finns inga säkerhetsskäl till att han ska behöva sitta på en tyngre anstalt, säger Dag Olofsson, handläggare på kriminalvårdsstyrelsen.

På Beatebergsanstaltens hemsida står: "Anstalten är en uttalad studieanstalt med skola där undervisning bedrivs på grundvux- samt gymnasienivå. Vi har ett eget snickeri och vi erbjuder även kortare kurser av olika slag, t ex keramik, silversmide, måleri m m."

Skyr offentlighet

Sedan vansinnesdådet i Falun 1994 har Mattias Flink hela tiden skytt offentlighetens ljus och har fått skyddad identitet av skattemyndigheten. Trots många förfrågningar har han nekat till intervjuer och inte heller velat bli fotograferad.

Anledningen till att Flink byter fängelse är att Norrköpingsanstalten har ändrat inriktning. Avdelningen där han satt har blivit en väntavdelning för nyligen dömda som väntar på en ledig fängelseplats.

Skötsam fånge

- Vi flyttar därför på alla klienter som har suttit här hos oss, säger Adham Shaghoie, chef för Norrköpingsanstalten.

Det slutliga beslutet fattades den 6 april. Det var Mattias Flink själv som ville komma till Beatebergsanstalten för att "komma närmare sin familj och underlätta permissioner till hemorten", enligt beslutet.

Bakom murarna har Mattias Flink utmärkt sig som en lugn och mycket skötsam fånge. Han har haft flera permissioner och bland annat paddlat kajak i Sankt Annas skärgård i Östergötland.

Fotnot: Aftonbladet har förgäves sökt Mattias Flink för en kommentar.

Sköt ihjäl sju i Falun

Andreas Harne