Här får Anna Lindhs fond 100 000 kronor

Boken till hennes minne har sålt 20 000 exemplar

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
INGVAR CARLSSON TOG EMOT CHECKEN - Varsågod, sade Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin och överräckte en check på 100 000 kronor till Ingvar Carlsson, ordförande i Anna Lindhs minnesfond. Pengarna kommer från försäljningen av "Anna Lindh - en minnesbok" som Aftonbladet gav ut i höstas.
NYHETER

Här lämnar chefredaktör Anders Gerdin över en check på 100 000 kronor till Anna Lindhs minnesfond.

- Jag vill personligen tacka Aftonbladet för den här insatsen, säger Ingvar Carlsson, stiftelsens ordförande.

I slutet av förra året gav Aftonbladet i samarbete med bokförlaget Norstedts ut boken "Anna Lindh - en minnesbok". Författare är Olle Svenning, ledarskribent på tidningen.

Boken såldes till förmån för Stiftelsen Anna Lindhs minnesfond. I går lämnade Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin 100 000 kronor från bokförsäljningen till Ingvar Carlsson, tidigare statsminister och nu ordförande i minnesfonden på halvtid.

Många vill hedra

- Vi är väldigt glada över att vi, och köparna av boken, kan bidra, säger Anders Gerdin.

- Helst hade vi ju sett att vi inte funnits. Men när Anna Lindh mördades var det många som ville hedra henne med en fond som verkar i hennes anda, säger Ingvar Carlsson.

Stipendium i sommar

I mitten av juni, i anslutning till Anna Lindhs födelsedag, delas det första Anna Lindh-stipendiet ut på Södra teatern i Stockholm. Mottagaren kommer att avslöjas först under prisceremonin.

- Jag tror inte att det blir en man, säger Ingvar Carlsson.

Däremot kommer det med säkerhet att bli en person som bekämpar "likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor". Det är nämligen syftet med fonden som i första hand vill stödja ungdomar och kvinnor.

Boken om Anna Lindh har sålts i omkring 20 000 exemplar och kan fortfarande köpas bland annat genom minnesfondens hemsida.

Miljoner i bidrag

Till fonden har omkring 4 000 bidrag lämnats, de allra flesta från privatpersoner. Men också företag som NK, där Anna Lindh mördades, Volvo och TeliaSonera har bidragit. Hittills uppgår bidragen till nio miljoner kronor.

Så kan du köpa minnes- boken

Lena Mellin