Jimmie, 15, krävdes på miljoner kr

Olycka med värmeljus kan leda till åtal

1 av 2 | Foto: urban andersson
nära brinna inne 15-årige Jimmie tände ett värmeljus vid sängen. Men elden spred sig i villan och pappa Antonios och resten av familjen fick fly undan lågorna. Sedan kom nästa smäll - försäkringsbolaget ville ha över en miljon för skadorna.
NYHETER

Hela familjen var nära att brännas inne när Jimmie, 15 , somnade med ett tänt värmeljus i sitt rum.

Försäkringsbolaget krävde att pojken skulle betala över en miljon kronor för brandskadorna. Efter ett samtal från Aftonbladet backar nu bolaget.

Pappa Antonios blev upprörd när han fick veta att åklagaren delgivit hans son brottsmisstanke för allmänfarlig vårdslöshet och att försäkringsbolaget vill ha en miljon kronor.

- Jimmie har varit med om en fruktansvärd olyckshändelse. Att sedan begära denna summa och påstå att pojken själv tände på är ofattbart.

15-åringen berättar om kvällen som var så nära att sluta med att hela familjen bränts inne:

- Sent på kvällen gick jag till mitt rum och lade mig på sängen. För att få det mysigt tände jag ett värmeljus och ställde det på golvet.

Sen somnade Jimmie.

Grannarna larmade

- Jag vaknade mitt i natten av att det var varmt och kände att det luktade rök. Sedan gick allt så snabbt.

Täcket och en del av madrassen brann. Jimmie fick panik och försökte stoppa elden med sina kläder. Men elden spred sig och brandvarnaren började tjuta.

Familjen tog sig ut ur radhuset. Grannarna larmade brandkåren, som var där inom bara några minuter.

Nu ska åklagaren besluta om åtal mot Jimmie. Familjen har inte ens tänkt på advokat.

- Men det är klart att pojken behöver en advokat, Jimmie ska inte behöva lida mer, säger Antonios.

Är det rimligt att begära en miljon kronor av en 15-åring?

- Polisen har frågat oss om vi har ersättningskrav och sedan vi tittat på vilka kostnader som finns i samband med den här skadan. Så går det alltid till, säger Anders Carlsund på S:t Eriks Försäkringsbolag AB.

Står kravet på en miljon kronor kvar?

- Döms han skyldig så kan han krävas på pengar, men i den situationen görs en bedömning av pojkens ålder och andra omständigheter. Då sjunker summan till kanske ingenting.

Efter några minuter slår Anders Carlsund fast att 15-åringen inte under några omständigheter ska betala en miljon kronor till S:t Eriks Försäkringsbolag.

- I det här fallet kan det bara bli frågan om en symbolisk summa, säger Carlsund.

Så farliga är värmeljusen

Lennart Håård