Läs det historiska maratonchattet

- med dina nya grannar i EU

NYHETER

1 maj blir tio nya länder medlemmar i EU – den största utvidgningen i EU:s historia. Med anledning av den historiska händelsen genomförde

aftonbladet.se en maratonchatt med representanter från alla nya medlemsländer. Läs det över sex timmar långa chattet här.

   Costas A Papademas, Cyperns ambassadör i Stockholm, säger: Först och främst vill jag tacka Aftonbladet för det här initiativet och därefetr alla som är intresserade av Cypern. Jag står till ert förfogande och ska svara på era frågor under de kommande 20 minutrarna.

SWErker säger: Welcome to Europe! How's the general reaction in cyprus right now?

   Costas A Papademas säger: Vår ansökan om medlemskap är resultat av en stark folklig vija att delta i det europeiska samarbetet. Så det var en logisk konekvens av den viljan och ambition. Så beskedet tas emot med glädje.

Hassan.dk säger: Do you think the people in your country is realistic about what to expect from the full membership of the EU?

   Costas A Papademas säger: Folket på Cypern delar samma värderingar och idéer som EU. De förväntar sig att dessa värderingar och idéer ska genomsyra alla delar av livet på Cypern:

politiskt, institutionellt och finansiellt. EU kommer att erbjuda alla medborgare på Cypern en möjlighet att leva i demokrati och fred.

viking säger: do you want to have an EU-army?

   Costas A Papademas säger: Cypern är redo att delta fullt ut i alla EU:s verksamheter och stå bakom EU:s politik - även i försvarsfrågor. Som ett medlemsland med fulla rättigheter - och skyldigheter.

Nyfiken säger: Hur tänker Cypern fira den här dagen?

   Costas A Papademas säger: Med tal, fester, konserter - alla möjliga sorters evenemang som hålls på ön.

Fred säger: What do you expect from the membership?

   Costas A Papademas säger: Medlemskapet kommer att erbjuda en större omgivning av säkerhet och stabilitet. Det kommer att ge en knuff framåt för landet. Det kommer inte bara stabilisera de ekonomiska faktorerna utan även erbjuda garantier för en säkrare och mer blomstrande framtid. Vårt medlemskapet kommer att medföra att vi kan fortsätta arbeta för en lösning på de politiska problemen på Cypern inom EU:s ramverk.

turkcypriot säger: We who live on the northside but have cypriot passport, can we go to your airport and travell around in europe like a normal EU-citizen?

   Costas A Papademas säger: Självklart, alla cyprioter har samma rättigheter.

Sjölander säger: Why did the inhabitants in the greece part of cyprus say no to re-unite the parts of cyprus?

   Costas A Papademas säger: Grekcyprioterna sa inte nej till att ena landet och de sa inte nej till en

lösning - de sa nej till ett specifikt förslag. Därför att det förslaget levde inte upp till det minimum i deras krav avseende säkerhet och rättigheter. Det begränsade deras mänskliga rättigheter på ett sätt som inte är i linje med EU:s riktlinjer. Det ger dessutom så mycket rättigheter till ett tredje land som trots att det själv har bristande demokrati ska garantera vår demokrati. Dessutom: från det ögonblick vi säger ja så ger vi allt till turkarna eftersom vi upplöser republiken Cypern. Vi får inga

garantier för att vi ska få tillbaka det som vi tvingas ge upp och det som planen föreskriver.

Moderator säger: Nu är det första EU-chattet slut, aftonbladet.se tackar Costas A Papademas. Nästa på tur är Margus Maantoa, studerande från Estland.

viking säger: are a lot of Estonians interested in moving to sweden?

   Marguus Maantoa säger: Det är inte så många som talar svenska. Många tycker istället att det är lättare att resa till Finland, men Sverige är också ganska populärt. Men allt som alt är det bara 6000 som är redo att flytta utomlands. Det är inte så dåligt att bo här i Estland. Det är mest yngre som kan tänka sig att flytta.

Hassan.dk säger: Vad tror vanliga estere på gatan, att den europeiska unionen kan erbjuda som den sovjetiska inte kunde?

   Marguus Maantoa säger: Man har mer frihet, helt enkelt. Inom EU kan man resa överallt, man kan välja var man ska bo och arbeta. Det är inte så förutbestämt vad man ska och får göra.

Hassan.dk säger: Svenskar och svenska politikere talar gärna om Estland och Baltikum som en del av norden och en särskild gemenskap, men upplever esterna också en särskild närhet till sverige??

   Marguus Maantoa säger: Jag tror att det finns en skillnad mellan Estland och andra länderna. Vårt språk låter mer som finska, därför tycker vi nog att vi har starkare b1and till Finland än till Sverige och övriga länder i EU.

Henrik säger: Vad tycker ni Estländare om det faktum att om utvecklingen i vårt & ert land fortsätter så har ni gått om Sverige i ekonomiskt välstånd inom några år, är ni oroliga för att en massa Svenskar kommer att flytta till Esland för att jobba? Eller välkomnar ni det faktum?

   Marguus Maantoa säger: Vi tror inte på det där, att vi skulle gå förbi Sverige. Vi är fortfarande ett ganska fattigt land. Det tar ytterligare 10-20 år innan vi är ikapp övriga länder i EU.

säger: Jag har bott i Sverige i 5 år och är litauisk medborgare. Kan mina föräldrar bosätta sig i Sverige? Jag är enda barnet.

   Marguus Maantoa säger: Den frågan inte jag svara på. Tyvärr.

Hassan.dk säger: När går ni över till Euro? Och hur många gånger har ni egentligen bytt valuta i Estland?

   Marguus Maantoa säger: Vi bytte valuta 1991, tror jag. Sedan dess har vi haft vår krona. Troligen kommer vi att byta till euro 2006 eller 2007.

Erik säger: Hur blir det med rörlighete åt "andra hållet" Säg, om jag skulle vilja flytta till Estland. Hur funkar det?

   Marguus Maantoa säger: Det är bara att komma, det finns inga gränser. Men man har nog inte tänkt på det riktigt, eftersom Estland är ett ganska fattigt land. Men alla är välkomna! Om man klarar att leva här, det vill säga.

welcome to the union säger: what do u think about the euro?

   Marguus Maantoa säger: Det är en obekväm fråga i ett land som ska komma att ge upp sin gamla valuta. Det blir ju lättare att resa inom europa med euron, så jag är nog för den genemsamma valutan.

Linda säger: Hur tror du era medborgare känner sig när EU inför övergångsregler?

   Marguus Maantoa säger: Jag tror att folk flyttar enbart för att utnyttja socialförsäkringarna. Jag tror man flyttar för att jobba ett tag och därefter flytta hem igen. Jag gillar inte att man sätter upp begränsningar för oss nya medlemsländer. Det kanske är så att man i övriga EU är lite rädda för oss.

viking säger: är det avskräckande för ester att besöka sverige eftersom priserna är mycket högre här?

   Marguus Maantoa säger: Ja, det är det faktiskt. Men om man räknar med det i förväg, så är det inte så hemskt.

Erik säger: Är det hög arbetslöshet i Estland?

   Marguus Maantoa säger: Ja, jag tror den ligger runt 8-10 procent. Men många jobbar nog ändå - även om de inte säger det. Det beror på vilken del av Estland man talar om. Värst är arbetslösheten i de östra delarna, där många gamla gruvarbetare går arbetslösa.

Sjölander säger: Hej Estland! Jag vill passa på att hälsa er välkommen (om än en dag för tidigt) som fullvärdiga medlemmar i den europeiska unionen! Jag förstår att det är en stor dag som väntar imorgon. Hur firar man i Estland inatt?

   Marguus Maantoa säger: Det är Valborgsafton i kväll också, så det firas nog samtidigt. Men det största som sker här är nog att man planterar en miljon träd som en symbol för EU. Det sker ju i och för sig inte över en natt - arbetet beräknas ta två veckor.

Linda säger: Hur kommer du personligen känna av det nya medlemskapet?

   Marguus Maantoa säger: För det första att jag kommer att kunna resa mer. Sen kanske man ser oss som lika människor nu när vi blir medlemmar i EU, men det är nog mer symboliskt. För övrigt vet vi ju ännu inte exakt hur det här kommer att påverka oss.

viking säger: vad är den allmänna åsikten om ryssar i estland, med tanke på historien?

   Marguus Maantoa säger: Jag tror inte vi har nåt emot de ryssar bor här, de är ju människor som alla oss andra. Men Rysslands politik är inte den vänligaste mot oss. Därför är vi lite rädda för dem. Det är nog en av de viktigaste anledningarna till att vi vill bli medlemmar i EU.

annapanna säger: Vad kan Estland locka svenska turister med?

   Marguus Maantoa säger: Natur - och låga priser, förstås. Alla pratar engelska, så det är lätt att göra sig förstådd.

Moderator säger: Nu är det andra EU-chattet slut, aftonbladet.se tackar Margus Maantoa. Nästa på tur är Geidre Gaileviciute, studerande från Litauen.

Sjölander säger: Givetvis för medlemsskapet med sig många fördelar i och med att man kommer in på en mycket större marknad men vad ser du är de största nackdelarna med EU-medlemsskapet?

   Geidre Gaileviciute säger: Största nackdelen är att man släpper ifrån sig makten. Detta har ju varit viktigt för Litauen efter Sovjettiden.

Ninni säger: Vad gör ni för att få er ekonomi att gå så bra? Vad kan nu lära ut till Sverige?

   Geidre Gaileviciute säger: Det känns som om det rullar på av sig självt. Sen har Litauen satsat på skattefria zoner för företag.

[email protected] säger: Vad är det som gör att EU är så bra? Och att de kan få en bättre ekonomi?

   Geidre Gaileviciute säger: Självklart är den ekonomiska faktorn viktigt. Man hoppas att ekonomin kommer att få en knuff framåt. Men det finns andra faktorer som också spelar roll tex som att känna sig tryggare och mindre hotad av grannen i öst.

MartinW säger: Först vill jag hälsa er välkomna in i EU, och sen så vill jag säga att jag på intet sätt tycker att ni ska behandlas som andra klassens medlemmar. Alla ska vara med på lika villkor. Jag hörde att Polen skulle införa samma restriktioner mot Tyskland som Tyskland hade infört mot er nya medlemmar. Är det något som Litauen också tänker göra?

   Geidre Gaileviciute säger: Nej det tror jag inte.

Fred säger: Känner du att du blir en "riktig" europé i och med EU-medlemskapet?

   Geidre Gaileviciute säger: Ja det känner jag mig! De gamla medlemsländerna borde också göra det.

DumleGirl säger: Varför vill nu med i EU??

   Geidre Gaileviciute säger: Jag tror det handlar om att bli en del av Europa igen. Även om man funnits på kartan rent geografiskt vill man vara med och bestämma.

Carin säger: Välkomna in i EU! Vad tycker du om alla övergångsregler som de flesta länder i EU satt upp?

   Geidre Gaileviciute säger: Det var ju inte oväntat men onödigt! Man hade hoppats på att slippa B-lags-stämpeln.

kalnapilis säger: Vad kommer Litauen kunna erbjuda EU?

   Geidre Gaileviciute säger: Precis det som alla andra länder erbjuder, vi har ju samma skyldigheter. Det är ju en ny marknad som öppnar sig mot de gamla medlemsländerna.

Lisa säger: Hur snabbt tror du att ditt land kommer ikapp de rikare Eu-länderna, exempelvis Sverige, rent ekonomiskt?

   Geidre Gaileviciute säger: Det kommer ta många några decenier tror de flesta ekonomer, om tillväxten fortsätter i samma takt som nu kommer det att gå fortare.

Välkommen säger: Vill du att Ryssland skall vara med i EU ?

   Geidre Gaileviciute säger: Jag tror själva iden med att gå med i EU var att komma ifrån Ryssland. Så personligen är jag inte så förtjust i den iden.

Kristoffer_N säger: Självklart anser många unga människor att EU kommer att ge dom möjlighter utomlands. Men kan inte detta bli en belastning för landet då många högutbildade redan idag jobbar utomlands?

   Geidre Gaileviciute säger: Det är ett stort problem för Litauen. Man har börjat tala om det och det ses som ett av de största hoten idag.

Hassan.dk säger: vad tycker litauarna egentligen att de har gemensamt med länder som Portugal, Irland och Luxemburg?

   Geidre Gaileviciute säger: Det kanske inte är så mycket gemenskap just nu, men det är ju det man längtar efter.

Ninni säger: Vill ni flytta till Sverige? Om inte - varför inte det? Vi hör så mycket om att ni kommer att befolka Sverige - och vi kommer tat få betala?

   Geidre Gaileviciute säger: Länder som lockar litauer är fram för allt England och Irland pga språket. Och det är de unga som kan tänka sig att flytta. Och de som flyttar utomlands söker jobb och inte bidrag.

Sjölander säger: Hej Litauen! Jag vill passa på att hälsa er välkommen (om än en dag för tidigt) som fullvärdiga medlemmar i den europeiska unionen! Jag förstår att det är en stor dag som väntar imorgon. Hur firar man i Litauen inatt?

   Geidre Gaileviciute säger: Litauen ska genomföra aktionen när man tänder alla ljus i sina hem och arbetet för att man kommer att ta en bild från en satelit och då vill man att Litauen är det ljusaste landet i Europa. Och en massa konsrter och fyrverkerier.

Moderator säger: Och där sätter vi punkt för det här chattet från Litauen. Näste chattare är Maris Sergejenko från Lettland, som bänkar sig vid tangetbordet klockan 11.00.

Lemmy säger: Varför vill Lettland bli medlem i EU? Är det ekonomiska skäl eller är närheten till Ryssland en bidragande orsak?

   Maris Sergejenko säger: Jag tror ekonomiska skälen väger tyngst, men närheten till Ryssland är inte helt oviktikt heller.

LadyMi säger: hur kommer du personligen känna för Sverige?

   Maris Sergejenko säger: Jag bor i Sverige sedan 1,5 år, men jag känner mig lite bättre i Sverige. Nu efter EU-inträdet känner jag mig mera jämlik med svenskarna.

Lemmy säger: Hur ser man i Lettland på de så kallade övergångsreglerna som införts i de gamla EU-länderna?

   Maris Sergejenko säger: Det har inte varit så stor diskutionen i Lettland om det. Det är inte så lätt för en vanlig lett att bara flytta utomlands. Det berör inte så. Många letter pratar inte så bra engelska och man läser inte svenska i skolan.

Steffo säger: Vad betyder det här för dig personligen?

   Maris Sergejenko säger: Jag jätteglad, det har varit en mycket viktigt fråga de senaste tio åren i Lettland. Och jag kan studera var jag vill. Jag tror det är jättebra för Lettland och Ryssland kan inte påverka lika mycket som förut.

gurra säger: Vad har Lettland att erbjuda övriga EU?

   Maris Sergejenko säger: Bra fråga...Vår kultur, vår arbetskraft, vår kunskap och att vi tillhör en av de mest konkurenskraftiga regionerna i världen.

Steffo säger: Vad är det första du ska gör i det nya EU?

   Maris Sergejenko säger: Jag vill starta eget företag i Lettland som erbjuder tjänster i Sverige.

säger: Tror Ni att folket i Lettland kommer vilja använda Euron som valuta ?

   Maris Sergejenko säger: Vet inte, det är svårt att acceptera specielt för de som är äldre men vi har inget val vi kommer att få euron ändå.

säger: hur stor är gemenskapen i sig mellan estland, lettland och litauen

   Maris Sergejenko säger: Den är ganska stor, men det är ganska stor konkurens också. Omvärlden ser Baltikum som EN region och det har det dragit till sig många stora företag som har lagt sin verksamhet i regionen.

Moderator säger: Och det får bli sista frågan till Maris. Nästa chattare är SLOVAKIENS ambassadör TEODORA CHMELOVA, som börjar svara på frågor 11.30.

   Teodora Chmelova säger: Hej, nu är jag på plats! Välkommen med era frågor.

barbra säger: Hej och välkomna i EU-gemenskapen! Är personligen inte 100% för EU. Tycker att administrationen är som en jättekoloss. Men, gläder mig åt utvidgningen. Kanske

kan vi små länder agera tillsammans och göra EU bättre. Vad tror Du?

   Teodora Chmelova säger: Ja, det tror jag att vi kan. Ju fler vi blir, desto starkare blir våra röster och vi kan gå emot de stora länderna. Även vi små länder blir starka när vi blir många.

maria säger: Vad är den viktigaste EU-frågan ni kommer att driva?

   Teodora Chmelova säger: För oss är det viktigt med att få en egen kommissionär. Det är en viktig symbolisk fråga för oss, att ha en direkt möjlighet att påverka kommissionen.

säger: Hur tror du att relationerna mellan Sverige och Slovakien kan utvecklas? Vad gör ni på ambassaden för detta?

   Teodora Chmelova säger: Vi har alltid varit intresserade av att samarbeta med Sverige, och det finns gott som svenska företag i Slovakien. Det är svalare intresse från den svenska sidan, men den 10 maj öppnar äntligen den svenska ambassaden i Bratislava, och en finländsk, som ska samarbeta tillsammans mycket. Göran Persson kommer att vara på plats.

Limmarn säger: Hej Teodora. Blir den slovakiska ölen bättre med EU-medlemsskapet?

   Teodora Chmelova säger: Ja, kanske det! Alla dessa EU-regler som sätter värde på konsumenternas krav och säkerhet kommer att gälla oss också nu, och ölen. Och många utländska företag har nu köpt slovakiska bryggerier, vilket höjer standarden. Kanske kommer slovakiskt öl på Systemet, idag finns inga sorter!

Fred säger: Välkommen till EU! Vad kommer medlemskapet betyda för Slovakien?

   Teodora Chmelova säger: Mest är det kanske symoliskt, en känsla av att vi äntligen är tillbaka där vi hör hemma. Vi har alltid varit centrum av Europa. Efter kommunismens fall ville vi verkligen komma tillbaka och bli en del av den europeiska gemenskapen, och inte vara nån annan sort, konstiga "östmänniskor". Att vi kan resa fritt och våra barn kan studera utomlands. Det är också viktigt med utländska investeringer, vilket kan höja vår levnadsstandard.

Henrik säger: Vad anser ni om att Spanien m.fl. är oroliga över att förlora delar av sitt finansiella stöd från EU, nu när det kommer in nya länder?

   Teodora Chmelova säger: Vi kan bara vara ledsna om det blir så men vi måste också få lite stöd nu. Vi behöver pengarna mer än Spanien och Portugal och Irland. Ibland måste man vara lite mer solidariska, man kan inte bara se till sina egna intressen. EU handlar om att hjälpa varandra. Vi, i vår tur, vill gärna hjälpa in Bulgarien och Rumänien. Då hamnar vi i samma position som Spanien är i idag.

säger: Hej! Kommer det bli möjligt för svenskar att köpa bostäder i Slovakien nu?

   Teodora Chmelova säger: Bostäder kan man köpa nu. Men ang mark så har vi övergångsregler på tre år, innan andra EU-medborgare kan köpa.

cocco säger: Ni i Slovakien har ju erfarenhet av flera olika etniska grupper. Av vad jag har förstått har både rutener och romer en utsatt situation i ert land. Vad kan EU dra för lärdomar från era erfarenheter? Vilka fallgropar ska vi i ett enat Europa undvika?

   Teodora Chmelova säger: Slovakien är ett mulitkulturell stat. Vår största minoritet är ungrare, det är 500.000 människor. Vi uppfyller Köpenhamnskriterierna för hur vi behandlar våra minoriteter. Ungararna, den största gruppen, har egna skolor och de sitter representerade i regeringen. Rutenernas problem är mer deras egen identitet, det saknar ett eget skriftspråk. Under kommunismens kallades de ukrainare och tvingades lära sig ukarinska - idag har det problem med sin identitet. Jag vet att man talar mycket om romernas situation i Slovakien, och det är ett svårt socialt problem. Det handlar inte bara om pengar. Även de led svårt under kommunismen och förlorade mycket av sin identitet. Vi behöver hjälp med deras problem, som finns även i t ex Ungern och Tjeckien. Vi har flera projekt men tanken är att de själva ska försöka förbättra sin situation och ta tag i den. Utbildning är viktigt.

Moderator säger: Nu är det här chattet slut, aftonbladet.se tackar Teodora Chmelova. Nästa på tur är Thomas Biro, konsult som chattar om Ungern klockan 12

   Teodora Chmelova säger: Tack så mycket, roligt att ni var så intresserade av Slovakien. Vänd er gärna till ambassaden om ni vill veta mer, eller vill resa dit. Vi hjälper gärna till! Hjärtligt välkomna till Slovakien!

Sweden säger: Vad har ni att erbjuda?

   Thomas Biro säger: Hej nu är jag här och kan börja chatta!

   Thomas Biro säger: Ungern har en av de bästa ekonomierna bland de nya medlemsländerna. De flesta europeiska storföretagen finns redan i Ungern, men man räknar ändå med att kunna dra mer nytta av Ungern i framtiden för investeringar, till exempel Electrolux som satsar här.

Sara säger: Kommer vi att få se fler ungerska viner på systembolaget nu?

   Thomas Biro säger: Troligtvis ja, det finns väldigt många i vinbranschen som håller på att presentera ungerska viner för vinimportörer i de nordiska länderna. Så det kan jag mycket väl tänka mig.

Max säger: Hej Thomas och Ungern! Vad har du att säga till de miljontals svenska nejsägare som varken vill ha något med EU eller EMU att göra?

   Thomas Biro säger: Det är redan att faktum och inget som kommer att försvinna, utan något som ständigt byggs på. Euron är idag den tredje starkaste i världen, och ju fler som använder den, ju starkare blir den - vilket är positivt för alla i Europa.

barbra säger: Hej och välkomna in i EU-gemenskapen! Redan under kommunistiden var, om jag förstått

rätt, viss begränsad, privat näringsverksamhet tillåten i Ungern. I så fall, kan man

säga att Ungern redan "tränat" entreprenörskap och att det har betydelse för landets utveckling idag?

   Thomas Biro säger: Det kan jag tyvärr inte svara på.

Nyfiken säger: Grattis Ungern! Har ni också Eu-skrönor? som att gurkor ska vara raka och priserna kommer att gå upp?

   Thomas Biro säger: Nej, det är mest positivt och folk tror att man har mest att vinna på inträdet. Det var mest i unionens början som man pratade om sådana detaljer.

elvira säger: I Sverige är många ungdomar kritiska till EU. Hur är det i Ungern?

   Thomas Biro säger: I Ungern är de flesta positiva, av olika anledningar. Det finns dock mindre grupper som drar paralleller till Nazistunionen. De ungerska företagen väntas dubbla sin omsättning i och med inträdet, och det skapar fler arbetstillfällen för ungdomar, så de flesta är som sagt positiva.

zlaty_bazant säger: Kommer Ungern gå med i Schengen också?

   Thomas Biro säger: Det har jag inga uppgifter om. Jag vet inte hur det kommer bli.

Mrm säger: Är det fest i ungern nu idag i och med inträdet???

   Thomas Biro säger: ja, det är det. Det är många utomhuskonseerter som organiseras. Det firas allmänt och kommer så göras hela helgen. Det är mest ungdomar som är positiva, så firandet blir också mycket för de unga.

David säger: Hur ser du korruptionen i Ungern? Ar det inte ett problem nu nar EU intradet ar valdigt nara?

   Thomas Biro säger: Det är ett problem. Ungern är fortfarande rätt så korrupt, och det är vanligt med mutor i privat näringsliv. Förhoppningsvis så ska det förbättras i och med ökad insyn och krav från de övriga medlemsländerna.

Henrik säger: Anser sig det Ungerska folket vilja tillhöra EU (och Europa), eller vill de leva i sin egna glasbubbla som I Sverige?

   Thomas Biro säger: Jag tror att Ungern alltid känt sig som en del av Europa, det ligger så centralt placerat. Som jag sade tidigare så finns det vissa grupper som liknar EU vid nazismens och kommunismens försök att ta över Europa, men de är i minoritet, de flesta är positiva.

corre säger: Grattis Ungern!!! Vilket plan har regeringen och hur många års arbete kommer att behövas att ungern kommer i kapp övriga länders ekonomiska nivå.

   Thomas Biro säger: Det kan man aldrig svara på. Ungern växer betydligt snabbare än de flesta andra europeiska länder rent ekonomiskt. Men det beror också på hur snabbt man tillåter sig att växa. Tio år är väl en rimlig gissning, om man jämför med länderna i toppen och inte med dem i botten.

   Thomas Biro säger: Tack för frågestunden, Ungern är jättelyckligt över att komma med!

Moderator säger: Nu är chattet slut, aftonbladet.se tackar Thomas Biro. Nästa på tur är Tereza Caslavska, statsvetare som chattar om Tjeckien klockan 13.

   Tereza Caslavska säger: Hej, nu är jag här, välkommen med era frågor.

stina30 säger: Man känner till fina Prag och god öl. Vad har Tjeckien mer att erbjuda?

   Tereza Caslavska säger: Väldigt mycket att se fram för allt i Prag. Mycket arketektur, kulturella evenemang tex pragvåren. Men även utan för Prag finns mycket att se tex i södra Tjeckien finns det mycket som är listat på Unescos världsarvslista.

Ninna säger: Hej och Grattis! Hur ser du på att det inte blir några övergångsregler i Sverige?

   Tereza Caslavska säger: Det har kommenterats väldigt mycket i pressen. Man har följt debatten i Sverige angående övergångsreglerna och jag tror inte att Sverige kommer inte att bli översvämmat av billig arbetskraft.

annakarin säger: Vilka är de viktigaste industrierna i Tjeckien?

   Tereza Caslavska säger: Stål och verkstadsindusti, bilindustri (Skoda), glas och porslinsindustri.

säger: Vad ar medel inkomsten i Tjeckien???

   Tereza Caslavska säger: Ungefär 16 000 tjeckiska kronor. cirka 6000 svenska kronor/månaden.

Fred säger: Vad tror du EU-medlemskapet kommer innebära för er tjecker?

   Tereza Caslavska säger: Jag tror att många hoppas på att det blir enklare att resa, studera, jobba utomlands inom EU. Enklare för företag att verka men det är farligt att tro att EU ska lösa alla problem i Tjeckien. Det är en symbolisk handling att Tjeckien "kommer tillbaka" till Europa.

johannakarlsson säger: Tror du att många från Tjeckien kommer att vilja arbeta i Sverige? I så fall med vad?

   Tereza Caslavska säger: Det verkar inte så, jag tror att en del läkare och andra högutbildade skulle kunna tänka sig att arbeta i Sverige. Men folk har svårt att flytta inom Tjeckien för jobbets skull, så steget att flytta till ett annat land är ännu större.

säger: Kommer Skoda bilarna att bli billigare nu?

   Tereza Caslavska säger: Det är svårt att säga, det blir inte lägre i alla fall, kanske högre till och med. Men jag är ingen expert på området.

Nisse P säger: Hur stort är ishockey i Tjeckien?

   Tereza Caslavska säger: Det är väldigt stort. På Tjeckisk radio och TV handlar allt om EU och hockey. Och i Tjeckien sänder man faktiskt ALLA matcher till skilnad från i Sverige.

Division säger: Hur är stämningen ner i tjeckien nu? Är det flest positivia? Om det finns någon skepsis, hur har den yttrat sig?

   Tereza Caslavska säger: Stämmningen är uppsluppen och man firar, men tjecker är till sin natur väldigt skeptiska. Vilket har med vår historia att göra. En del oroar sig för att vi ska få en ny överstat.

Moderator säger: Tack Tereza! Nu chattar vi snart med Maltas ambassadör Mr Alfred J. Falzon 13.30

   Tereza Caslavska säger: Jag hoppas att ni fick lite ny kunskap om Tjeckien och tack för alla frågor och ert intresse.

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: merhba I am pleased to answer your questions and I hope that this will be to your satisfaction

hasse säger: Hur länge kommer det maltesiska pundet att finnas kvar? Kommer man att ha en folkomröstning om en eventuell övergång till euro?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: We shall be keeping the Maltese lira for the next few years but we also plan to join the EURO. At this point in time it does not appear that there will be a vote about this matter.

Anders säger: What is your main industris?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: the main industries are electronics, rubber products, textiles, and electical products.

säger: Hello mr Ambassador. In what way will the everyday life of Malta change from tomorrow?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: Membership of the European Union will bring new challenges and opportunities for the Masltese people. We have to work hard to make sure that we benefit from membership and meet the challenges that membership will bring with it.

Olof säger: Is football a big sport in Malta?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: yes it is and we are looking forward to play Sweden in the qualifying rounds of the World Cup.

Olof säger: What is the bigest benefit with the membership for Malta?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: As you know, Malta is a small island country in the Mediterranean but for centuries we had very close ties with Europe. Historically and culturally we have been very close to Europe and also economically and commercially we have very strong ties with Europe. Thus for Malta and the Maltese joining the European Union is a logical and natural development which will cement the historic ties we always had with Europe.

Limmarn säger: The much criticized bird hunt on Malta - will it end now when Malta joins the European Union?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: One has to see this issue in its proper perspective. Hunting is a long tradition which passes from father to children. We have taken the necessary measures to control hunting. The necessary legislative meansures and adminsitrative structures are in place to regulate hunting when we join the EU.

cilla säger: What is your best touristattractions on Malta?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: Besides the sun and the beautiful sea, Malta is a cultural destination where one can live 7ooo years of history, starting with pre-historic monuments and remains. Malta, because of its strategic position in the Mediterranean, has been home to the poiwers which have dominated the Mediterranean Sea throughout the centuries. Thus the Cathagenians, the Romans and the Arabs have all been in Malta. The most important period in our history is the long rule of the Knights of the Order of St. John, also known as the Knights of Malta. This period may be considered as Malta's golden period, with unique fortifications, palaces and churches and works of art. After the rule of the Order, Malta was occupied by the French and thereafter the British. So we offer a rich history and a rich cultural heritage for the discerning visitor.

hasse säger: Is there another language, beside English, in Malta?

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: yes there is. In Malta we have two official languages, Maltese and English. Maltese is a semitic language which however is written in the Latin character.

   Ambassadör Alfred J Falzon säger: goodbye or as we say in Maltese "sahha".

Moderator säger: Nu är chattet med Ambassadör Alfred J Falzon slut. Nästa chatt blir om Polen kl 14 med Andrzej Ziobro, studerande. Ställ gärna frågorna på engelska, in english please!!!

Dazz säger: Have you already voted in Polen about EMU?

   Andrzej Ziobro säger: Yes, we want to. We think we will have a better chans to study and work in the European Union. But people are worrying that to many people will come to Poland to work.

Sjölander säger: How will poland celebrate this historical moment?

   Andrzej Ziobro säger: well, in the newspapers they say there wont be any celebration. But here in my city Wroclaw there's going to be a big celebration in the marketsquare and a concert with artist from all over Poland. Ande there wioll be big celebrations. Even in our capital there will be an even greater party. People think things will ge better, but not exactly how.

ulricehamnaren säger: Is it difficult to take a driving license for motorbike in your country?

   Andrzej Ziobro säger: it is. You have to do it twice. Because the examiners whants chash for you to do it. I'm taking my license now and I've failed three times. It's difficult, but polish driverslicens doesn't start working until tomorrow.

Limmarn säger: Hi Andrzej. Will the polish liquor Zubrowka change to even worse now when you join the EU?

   Andrzej Ziobro säger: No. I think only the prize will change. Ity's going to stay as it is, but the price might get higher like everything else.

Mike säger: Do you think more tourists will come to popular destinations as Krakow and Warsaw after the 1st May?

   Andrzej Ziobro säger: Well, I think so. Thats to very inbteresting places and now people will come here because Poland is a new country in the EU. And everything is quite cheap.

barbra säger: To join the EU is a process, not at least mentally. How did Poland prepare?

How about the older people, do they worry?

   Andrzej Ziobro säger: Poland is not so good prepared. The agrocultrual and farming is not ready. And specially goes for the politicans. In two or three years we might be, it's going to fast.

Piasezchny säger: Do you want to move to Sweden? are you ready to learn the lenguage?

   Andrzej Ziobro säger: Actually I'd like to study in Sweden and specially Stockholm. I spend my hollidays in Göteborg. I know some about Sweden and I'd like to learn more about Sweden. Me and my family like'd to move there.

   Andrzej Ziobro säger: Hi! Everyone I'm 21 years old and as a polish I'm worrying about tomorrow. I don't know what will happen, but I think it's going to be alright. I hope...

Moderator säger: Nu är chattet med Andrzej Ziobro slut. Nästa chatt blir om Slovenien kl 14.30 med Susann Vidas Caroy, radiojournalist. Ställ gärna frågorna på engelska, in english please!!!

Moderator säger: Vi har lite svårt att få tag på Susann Vidas Caroy så vi chattar med Bogdan Benegar, artistförmedlare istället.

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: Hi to everyone! Calling from Ljubljana on a not so sunny day that we hoped, but now I'm ready.

Kajsa säger: Hello Ms Caroy, and welcome to the EU. Which expectations do you have regarding your membership? In which way will it be benificial?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: I don't have any expectations. I feel that I've been a part of Europe a long time. This is only a political membership. Otherwise people in Slovenia has felt that we have been a part of Europe a long time.

malin säger: Is Slovenia going to compete in the Eurovision somg contest this year? is the contest popular in your country?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: As far as I know we did very bad last year. That means that we have to compete in the qualification in Istanbul. And we have a terrible song, so I hope we won't go the the main event.

Slovenka säger: Do you think more tourists will discover our beautiful country now when we enter the european union?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: Probably yes. It's always good for tourism to move the boarders, imaginary or real ones.

Kajsa säger: What is your attitude towards the monetary union? Will you join?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: The government will join in two years time. But I'd for myself like to keep our own money, as you did in Sweden. There is also a cultrual aspect - our money is much nicer then the Euro.

sara säger: Can you recommend any good wines from slovenia?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: There is so many good wines - you can}t count them. I really like white and red wines from Vipava - a city halfway from here to Italy.

säger: Hello What did the people in your country thought about the dikussion in Sweden about "social tourism"?

about the diskussion that we had in Sweden about "social torism"?

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: The Swedish people is in the same position – you can go to Slovenia, Lattvia or any of the new countries.

Marcus säger: Hi welcome to EU. what is the average income in Slovenien and how much its needed to have a pretty comfortable living in capital city? Furthermore, what is the main industries in Slovenien and what is the most growing market? Is Slovenien's IT-infrustructure well developed? many questions from an intrested invidual !

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: I don't know about the IT-structure. Our largest industry i pharmacy - we have most of the Eastern European market. The tourism is sucesfull. In Ljulijana - where it's more expensive - you need at least 1200 euros for a comftorble living. And thats if you own your apartment. The average income in Solvenia is 750 euros, in Ljublijana maybe a 1000 euros.

   Bogdan Benegar, artistförmedlare säger: Bye, and I good luck to day in your'e game against Finland. The swedish team often dissapoint me in big moments, but today it's not a big game so I think you will win. We in Slovenia look forward to see you next year when we're back in the A-gruop,

Moderator säger: Nu är aftonbladet.se:s maratonchatt på över sex timmar med människor från alla de tio nya medlemsländerna i EU över. aftonbladet.se tackar alla som varit med och chattat!!!

aftonbladet.se