Nya medlemmarna firar EU-inträdet

Stora fester och fyrverkerier i Riga och Vilnius

Foto: AP
Folkfest och fyrverkeriet vid katedralen i Litauens huvudstad Vilnius.
NYHETER

Vilnius

I Lettlands huvudstad Riga hölls en stor utomhuskonsert på fredagskvällen. Lettland som en gång sjöng sig ut ur Sovjetunionen sjöng sig nu även in i Europeiska unionen.

Foto: AP
Tjecker och österrikare dansar på gatorna i österrikiska gränsstaden Guglwald.

Men alla deltog inte i sångfesten. I Rigas fattigaste kvarter utspisade Frälsningsarmén tidigare på dagen hemlösa blivande EU-medborgare.

Bland dem fanns ett ungt par som väntar barn och som bor på natthärbärge.

- Jag förstår inte vad EU innebär mer än att många länder ska vara tillsammans och att vi ska byta pengar, sade den hemlöse mannen.

Festivalstämning i Vilnius

I Vilnius i Litauen rådde verklig festivalstämning på fredagskvällen, med flera utomhuskonserter och trängsel på gågatorna. Många bar flaggar med Litauens färger på ena sidan och EU:s på den andra, och barn cyklade omkring med EU-ballonger.

Huvudgatan Gedimino var förvandlad till en jättepub med en lång rad öltält i danska, tyska, tjeckiska och flera EU-länders färger. Det fanns även en liten svensk hörna i det finländska tältet.

Men de religiösa litauerna förnekade sig inte. Ett stenkast från öltälten pågick en mässa i stadens stora katedral. Längst ner i kyrkorummet stod en äldre man med böjt huvud och med EU-flagga i handen.

Tidigare på dagen sade tillförordnade presidenten Arturas Paulauskas att Litauen lagom till EU-inträdet klarat sitt svåraste demokratiprov med heder. Han syftade på avsättningen av den korruptionsanklagade förre presidenten Rolandas Paksas i riksrätt.

- Litauen kommer att bli en stabil och pålitlig partner för de övriga EU-länderna, försäkrade Paulauskas.

Baltikum och Cypern tjuvstartade EU-anslutningen

Arne Bengtsson/TT