Öltält och korv tar över 1 maj

1 av 3
Inte ens sossarnas eget första maj- märke är rött längre.
NYHETER

Mässingsorkestrarna glesnar. Öltälten, hoppborgarna och korvförsäljarna tar över.

Första maj är inte var det var. Men grundtanken är densamma, en bättre och rättvisare värld.

Första gången blir det för Lars Rådén, Muf-ordförande i Stockholm. Han tänker tåga med socialdemokraterna "för att visa stöd för dem som likt mig själv är missnöjda med situationen i Sverige". Kul eller näsvist? Döm själv.

Överlevt har förstamajfirandet gjort sedan de första århundradena efter Kristus. Sommarhalvårets första dag var en dag för fest och lek, under medeltiden skött av skråväsendet. 1889 blev det arbetarrörelsens dag och 1939 Sveriges enda ickekyrkliga helgdag.

Rött blir alltmer omodernt. På årets socialdemokratiska förstamajmärke, som

föreställer Anna Lindh, är det nästan helt borta. I stället har blått och vitt, FN:s färger, tagit över. Kvar i rött är endast orden "första maj".

Snabbar sig gör Göran Persson från talet på Götaplatsen i Göteborg till ceremonierna i Dublin, Irland. Där hälsas EU:s nya medlemsländer välkomna in i unionen med jättekalas och århundradets fyrverkeri.

Trehundra- femtiotusen människor. Så många demonstrerar i dag i Sverige. Ungefär.

Artister är ett givet inslag. Men de riktiga giganterna avstår. Kändast i år är Latin King hos vänsterpartiet och Plura hos socialdemokraterna. Båda i Stockholm.

Mystisk är vänsterpartiets huvudslogan - Väck Bryssel. Det betyder varken att den belgiska huvudstaden ska utplånas eller vakna. Utan att partiet vill ha en folkomröstning om förslaget till ny EU-konstitution. Det finns visserligen inte än - men ändå. Det är aldrig fel att vara ute i tid.

Arbetslösheten bör vara ett givet ämne i talen. I dag går var 13:e person i arbetsför ålder utan jobb. Otänkbart för inte alltför länge sedan.

Jobbar gör alla ministrar i dag. Till och med föräldraledige justitieministern Thomas Bodström som talar i Uppsala och Tierp.

Lena Mellin