Victor, 10, får hjälp av Bamse

1 av 4 | Foto: björn lindahl
känner igen sig Tioåriga Victor Dahlberg från Huddinge kan känna igen sig i den nya Bamsefiguren Ma-Malte. I dag är Victor nästan fri från sina problem tack vare logoped.
NYHETER

Här är Ma-Malte, ankpojken som ska stötta svenska barn som stammar.

- Det finns fortfarande mycket fördomar om stamning. Många tror att de är blyga eller har blivit skrämda när de var barn, säger Hanna Slott-Öjenhed.

Hon är logoped, men också Bamseprenumerant och kontaktade tidningen för att be dem att uppmärksamma problemet.

Redaktionen nappade och i det senaste numret får vi träffa Ma-Malte, en ankpojke som rymmer hemifrån när kompisarna retar honom för hans stamning.

Viktigt med hjälp

Tioåriga Victor Dahlberg från Huddinge, föredrar Kalle Anka, men kan känna igen sig i Ma-Malte.

Efter tre år hos logoped är han nästan helt fri från sin stamning.

- Det kan bli problem på rasterna när jag vill berätta något jätteviktigt, säger han.

Victors pappa och mamma märkte tidigt att han hade stamningsproblem, men gjorde som så många andra föräldrar - väntade och hoppades att det skulle gå över.

Det gjorde det inte.

- Vi hade tur. Victor hamnade i en klass där flera barn hade talsvårigheter och vi fick hjälp direkt, berättar pappa Peter Dahlberg.

Forskning visar att ju fortare ett barn får hjälp, desto mindre blir risken att barnet kommer att fortsätta stamma som vuxet.

Välkommet initiativ

- Jag har mött människor där stamningen har påverkat deras val av utbildning, yrke och jobb, säger Benny Prezent, ordförande i Sveriges Stamningsföreningars riksförbund.

Björn Wrangsjö, barnpsyk- iater på Södersjukhuset i Stockholm, välkomnar Bamses initiativ, men varnar för att barnen kan känna skuld ifall det blir för mycket pekfingrar.

- Man måste acceptera att barn vid första mötet med någon som stammar först tycker att det verkar lite konstigt eller löjligt.

- De barn som inte omedelbart kan ta den här personen till sig kanske känner att vad är det för fel på mig då som känner så här.

Helena Gunnarsson