Alva hade änglavakt

1 av 2 | Foto: EVA-LENA OLSSON
FULL FART Treåriga Alva höll på att strypas på dagis för tre dagar sedan. Nu är hon hemma igen. "Det har varit full fart hela dagen", säger mamma Lilly-Mari Sten.
NYHETER

Treåriga Alva sprudlar av livsglädje och leklust.

För tre dagar sedan hängde hon livlös i rutschkanan med ett rep om halsen.

- Vi är överlyckliga att hon lever, säger mamma Lilly-Mari Sten, 33.

I onsdags lekte Alva med kamraterna i lekparken vid Hemmanets förskola söder om Sundsvall. Plötsligt upptäckte kompisen Elin Cranefield, 6, hur hon hängde i rutschkanan med ett hopprep runt halsen. Hon var livlös och alldeles blå i ansiktet.

Elin sprang och hämtade förskollärarna. På plats fanns även Elins mamma. Tillsammans gjorde de hjärt- och lungräddning och efter en stund lyckades de få i gång andningen. Flickan fördes med ilfart till Sundsvalls sjukhus.

Fick panik

Alvas mamma Lilly-Mari var på sitt arbete i centrala Sundsvall när dagispersonalen ringde och berättade vad som hänt.

- Jag fick panik, jag visste ju inte hur det var med henne, bara att hon varit med om en olycka. Jag tänkte nog det värsta, säger hon.

På sjukhuset blev Alva nedsövd. När hon vaknade några timmar senare hade hon nedsatt känsel i kroppens vänstra sida och reagerade inte vid beröring.

- När hon vaknade försökte vi prata med henne. Hon berättade att hon hade "lekt hund". Det var därför hon hade haft ett hopprep runt halsen, säger Lilly-Mari.

Alva piggnade snart till. På torsdagseftermiddagen flyttades hon från intensivvårdsavdelningen till barnkliniken. Förskolans personal kom på besök. Med sig hade de teckningar från kamraterna och en stor nalle.

Gjorde sitt bästa

Trots incidenten på förskolan lägger Lilly-Mari och pappa Glenn, 53, inte skulden på personalen.

- Det är klart att de ska finnas omkring barnen hela tiden och att de ska ha koll. Men allt hände så snabbt. De hann aldrig se vad som var på gång. Vi tycker att de gjorde en bra insats, säger Lilly-Mari.

I går fick Alva komma hem till mamma, pappa och storebror Simon, 6.

- Hon är helt otrolig, det har varit full fart hela dagen. Vi är så lyckliga, säger Lilly-Mari.

Tidigare:

Annacarin Falk