Minister mordåtalad – fejkade terrorattack

NYHETER

Skopje

I Makedonien har en tidigare inrikesminister och sex medlemmar av säkerhetstjänsten åtalats för mord. De anklagas för att mördat sju oskyldiga flyktingar som sedan utpekats som islamistiska terrorister.

- Det var ett monstruöst påhitt i syfte att få omvärldens uppmärksamhet, sade inrikesdepartementets talesman Mirjana Kontevska vid en presskonferens på fredagen.

Våren 2002 höll Makedonien på att återhämta sig från ett fem månader långt uppror från den albanska minoritetsgruppen, som nästan hade slutat i öppet inbördeskrig. Regeringen i Skopje försökte framställa sig som offer för en islamistisk terrorattack, bara ett halvår efter attackerna mot USA den 11 september 2001.

Enligt källor inom polisen hade en polischef fått i uppdrag att hitta flyktingar som skulle passa i rollen som terrorister. Sex pakistanier och en indier som skulle passera Makedonien i ett försök att skaffa arbete i Europa kidnappades och dödades i mars 2002. Säkerhetsstyrkorna hävdade sedan att de hade avvärjt en terroristattack och de sju kropparna fotograferades med ditlagda vapen.

- Bara ett sjuk hjärna kan hitta på och ge order om en sådan likvidering av sju personer vars öde var att sluta som i en skräckfilm, sade Kontevska.

Hon syftade på förre inrikesministern Ljube Boskovski, känd som en extrem nationalist. Den statliga nyhetsbyrån rapporterade att ett parlamentsutskott med siffrorna 6-2 hade röstat ja till att häva Boskovskis immunitet, så att han kunde gripas.

Tidigare under dagen sade Boskovski till journalister att han aldrig hade givit order om att oskyldiga skulle dödas.

Poliskällor uppgav att två av fyra officerare som gripits var före detta generaler inom poliskåren. Ytterligare två män hade åtalats men ännu inte gripits.

TT-Reuters