Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Här är Sveriges tio nya grannar

De är redan våra grannar, men hur väl känner vi dem egentligen?

Vid midnatt ökade antalet EU-medborgare med 75 miljoner människor i tio länder.

I fyra dagar berättar Aftonbladet om vad det innebär för dig när EU:s 15 länder blir 25.

I dag: Lär känna dina nya grannar.

    Alla tio fick samma frågor att besvara:

1 Är du lycklig över att ditt land nu blir EU-medlem?

2 Tror du att du personligen kommer att tjäna på EU-inträdet?

3 Tror du att du personligen kan förlora något på EU-medlemskapet?

UNGERN

Namn: Eszter Andor. Ålder: 35. Yrke: Frilansande historiker, just nu mammaledig. Familj: Maken Laszlo, 34, och sonen Aron, 2. Bor: I lägenhet i Budapest. Inkomst: 20 000 forint (720 kronor i månaden i föräldrapeng).

1 - Ja, definitivt! Det blir bättre möjligheter och lättare för oss att studera utomlands. Jag har redan min universitetsutbildning, men jag tänker på mina barn. Det kan också bli lättare med språkutbildning, vilket är extra viktigt för oss. Ungern är ett litet land och ungerska talas bara av tio miljoner. Jobbtillstånd och jobb utomlands blir också lättare liksom att resa. Och förhoppningsvis kan detta påverka våra extrema högerkrafter mot en mer civiliserad riktning.

2 - Först och främst arbete, sedan att resa och för det tredje att studera utomlands. Det sistnämnda inte i en nära framtid, men om tjugo år blir det möjligt för mina barn.

3 - Jag känner det verkligen inte så. Jag tror inte på vad vissa av våra politiker säger, att en del av den ungerska identiteten skulle gå förlorad om vi får för mycket europeiska influenser.

 

CYPERN

Namn: Evanthia Stylianou. Ålder: 54. Yrke: vd-sekreterare på en skofabrik. Familj: Maken Andreas samt barnen George, 33, och Melina, 32. Bor: I hus i Nicosia. Inkomst: 850 cypriotiska pund i månaden (12 920 kr ).

1 - Ja, det är jag och på ett personligt plan. Det är en trevlig känsla att få känna sig som en europé. Vi är ett mycket, mycket litet land som nu får vara med i en större gemenskap.

2 - Jag tror inte att jag kommer att tjäna något själv på det. Men det kommer ändå att bli mycket bättre på många sätt. Jag tänker på kultur och sättet att leva och sjukvården, som kan bli uppgraderad.

3 - Nej, det tror jag inte. Eftersom vi är ett så litet, litet land tror jag inte vi har så mycket att förlora. Jag har svårt att se annat än fördelar för oss.

 

ESTLAND

Namn: Jaanika Kaljuvee. Ålder: 39. Yrke: Chef för icke vinstgivande organisationen Lake Vorts-

järv foundation. Familj: Maken Allan-Norrman Kaljuvee, 39, sönerna Madis, 16, och Mihkel, 12. Bor: I eget hus i den lilla staden Elva i södra Estland. Inkomst: 4 000 eek från organisationen och lika mycket från ett eget företag (4 540 kr).

1 - Lycklig är inte riktigt det rätta ordet. Jag skulle vilja säga att detta är ett normalt och riktigt sätt att avsluta anslutningsprocessen.

2 - Vi kan känna oss som riktiga européer. Jag reser mycket i Europa och EU- och icke EU-medborgarköerna gör mig tokig. Nyligen kom jag till Helsingfors från Holland. Det var en lång kö för icke EU-medborgare. Kön för EU-medborgare var tom men ingen slussades över. Att vi får euro som valuta är också bra.

3 - Vi är lite bekymrade över den ekonomiska situationen. Om priserna skulle stiga enormt mycket. Min man har en byggnadsfirma som mest jobbar med egna hem. Det skulle bli ett bakslag om ingen sedan får råd att satsa.

 

LETTLAND

Namn: Evalds Zaks. Ålder: 75. Yrke: Bonde och pensionär. Familj: Hustru Smaida, 65, sonen Ivars, 43. Bor: I hus i Krimulda. Inkomst: 120 lats i månaden (1 620 kronor).

1 - Jag tror att det kommer att bli bättre. De där herrarna i Riga kommer inte att kunna steppa runt som tidigare. Tjuvar! EU kommer att ha en lag för alla.

2 - Framtiden kan bli bättre eftersom klantskallarna i Riga, som inte vet något om detta land, inte längre kan förstöra ekonomin. Ekonomin är helt avhängig våra bondgårdar.

3 - Allt kommer att bli okej så länge vi får pengar tillbaka. Skulle detta inte fungera kommer vatten att kosta mer än mjölk. Då är det inte längre värt att hålla fast vid dina kor, eller att odla jorden och föda dina djur.

 

SLOVENIEN

Namn: Jasna Lipuzic. Ålder: 26. Yrke: Engelsklärare. Familj: Sambo med Jure Damjan, 25. Bor: I lägenhet i Ljubljana. Inkomst: 245 186 lit (9 120 kr).

1 - I stort sett, ja. Men jag är medveten om att inte allt kommer att bli så bra som några, särskilt politikerna, försöker måla det till.

2 - Att gå med i EU innebär bättre möjligheter till vidareutbildning och större chans till tillväxt och sysselsättning. Kapital från övriga EU stärker vår ekonomi.

3 - Priserna på vissa produkter och viss service kommer att stiga. Men det som bekymrar mig mest är att det kan bli ett inflöde av främlingar som kan påverka vår nationella identitet.

 

TJECKIEN

Namn: Milan Zak. Ålder: 35. Yrke: Vd på en stor ostfabrik. Familj: Hustru och två barn. Bor: Hus i Nymburk, stad strax utanför Prag. Inkomst: "Jag avslöjar helst inte det..."

1 - Det är ett viktigt ögonblick för mitt land. Före andra världskriget betraktades vi som ett europeiskt land. Nu känns det som om Västeuropa tar tillbaka vad som alltid var dess del - ett centrum i Europa.

2 - Vi får fri tillgång till en större ekonomi. Vi blir alla berikade genom möjligheter att resa och att lära av andra länder.

3 - Det som bekymrar mig är den växande byråkratin inom Europas institutioner, skattetrycket och en önskan att omfördela vinster från dem som är villiga att arbeta till dem som är lata.

 

POLEN

Namn: Wojtek Schmidt. Ålder: 30. Yrke: Faktureringsspecialist på ett telekomföretag. Familj: Hustru Monika, 29, och sonen Kuba, 4. Bor: Hyreslägenhet i Warszawa. Inkomst: Med hustrun 4 000 zlotys (7 600 kronor).

1 - Jag är inte så optimistisk. Å andra sidan tror jag inte att vi har något val om vi vill komma ur den ekonomiska krisen.

2 - Vi har stora problem med vår arbetslöshet, men jag räknar inte med att söka mig till en ny arbetsmarknad. Jag vill stanna här med min familj.

3 - Övergångskostnaderna kan bli höga. Vårt dagliga liv blir dyrare - priserna på mat, bilar och lägenheter stiger.

 

SLOVAKIEN

Namn: Daniel Kluvanec. Ålder: 39. Yrke: Programmerare/analytiker. Familj: Hustru Marina, 36, barnen Martinka, 9, och Daniel (Danko), 6. Bor: Temporärt i hus i Berg i Österrike. Inkomst: 57 304 skk inklusive hyra betald av arbetsgivaren (12 460 kr).

1 – Ja, detta har verkligen varit något att se fram emot.

2 – EU är en större spelplan än Slovakien. Och unionens främsta uppgift är att stabilisera läget, att förhindra att något nytt krig bryter ut. Om bara våra barn är villiga att göra sitt bästa kommer de att få ett bättre liv än vad vi har haft.

3 – Kanske är vi lite skraja för att de gamla medlemsländerna kan odla någon slags fobi mot de nya ”fattiga medlemmarna”.

 

LITAUEN

Namn: Antanas Kisunas. Ålder: 20. Yrke: Student vid den litauiska musikakademin. Familj: Singel. Bor: I studentlägenhet i Vilnius. Inkomst: 600-800 litas (1 790 kr).

1 - Ja, åtminstone delvis. Det blir lättare att söka jobb, EU ger oss ekonomiskt stöd och våra gränser skyddas bättre.

2 - Levnadsstandarden ökar eftersom utländska investerare söker sig hit. Däremot tror jag inte att våra löner ökar. Vi kan få arbeta och studera utomlands, och betyg från universitet i Litauen blir godkända i andra länder.

3 - Min far förlorar jobbet som tulltjänsteman. Terrorhotet ökar när vi stöder EU i kampen mot terrorismen. Ryssland flyttar sina militärbaser närmare oss. Elpriserna, och andra priser också, riskerar att öka om kärnkraftverket i Ignalina stängs.

 

MALTA

Namn: Clifford Pace. Ålder: 42. Yrke: Banktjänsteman. Familj: Hustru Catherine, 41, barnen Matthew, 15, Emma, 12, Daniel, 9. Bor: I hus i Mosta. Inkomst: 1 100 lire (22 860 kr).

1 - Absolut! Det är en fantastisk möjlighet för vårt land. Jag vill hellre vara en del av det än stå utanför.

2 - Jag tror att ekonomin i stort, levnadsstandarden här på Malta och att kraven på vår miljö kommer att öka. Vår livskvalitet kan bli ännu bättre.

3 - Som land förlorar vi om vi inte ökar vår konkurrenskraft, om vi inte blir bättre på effektivitet och flexibilitet.

Anette Holmqvist, Leif-Åke Josefsson
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet