Orolig valborg i Berlin

NYHETER

Berlin

Valborgsmässoafton blev orolig i Berlin med bråk och kravaller. Ungdomsgäng drog liksom tidigare år runt på gatorna och kastade flaskor och gatstenar på polisen.

Foto: ap
Valborgsnatten blev stökig i Berlin.

Myndigheterna befarade att lördagen skulle bjuda på ytterligare kravaller i samband med förstamajfirandet, för 18:e året i rad.

Trots att polisen hade förberett sig med över 8 000 man i tjänst blev det regelrätta gatustrider mot aktivister från en anti-EU-demonstration som gjorde gemensam sak mot polisen med berusade punkare och invandrarungdomar, rapporterade tv-kanalen RBB natten till lördagen.

Oroligheterna var väntade efter en demonstration mot EU-utvidgningen som avslutades med ett torgmöte i stadsdelen Prenzlauer Berg, som varit scen för förstamajkravaller flera år tidigare.

Myndigheterna väntade ytterligare bråk under förstamajfirandet på lördagen. Efter de sedvanliga fackliga demonstrationerna planerar över 2 000 nynazister att hålla ett möte i östra Berlin, som motdemonstranter hoppas kunna sätta stopp för.

I stadsdelen Kreuzberg planerades en marknad i samarbete mellan turkiska köpmän och kyrkliga ledare, med syfte att förhindra kravaller, men kurdiska separatister har hotat att störa marknaden och butiksägare spikade för sina skyltfönster. Hela gator stängdes av för bilparkering, för att beröva bråkstakar möjlighet att välta och sätta eld på bilar.

Kravaller på 1 maj i Berlin förekom första gången 1987, och har sedan återkommit varje år. Först i Västberlin och efter återföreningen har vårtraditionen spritt sig till östra delen av staden.

TT-DPA