Två knivskurna vid gängbråk i Stockholm

Fylla, bråk och våldtäktsförsök under Valborgs-
mässoafton

NYHETER

Valborgsmässoafton blev som vanligt stökig i många delar av landet. I Stockholm knivskars två yngre män i samband med två olika gängbråk i city. Den ena fick lungorna punkterade, den andra knivhugg i huvudet.

  Polisen i Skåne rapporterar om ett stort antal fall av fylla, bråk, slagsmål och misshandel under valborgsnatten. En man blev slagen med ett basebollträ i huvudet och en annan blev illa tilltygad vid ett slagsmål i en Malmöpark.

  I Malmöområdet har dessutom ett 30-tal bränder inträffat. En mamma och hennes två barn, tre och fem år gamla, rökskadades vid en lägenhetsbrand i Malmö och en villa i Vollsjö norr om Sjöbo brann ner till grunden.

  Även en hel del ungdomsfylleri och misshandel förekommit, men inga allvarligare incidenter. Halmstadspolisen uppger dock att det varit betydligt mindre att göra än en vanlig helg.

Mycket fylla

  I Göteborg omhändertogs ett stort antal fyllerister och polisen beslagtog öl och sprit från ungdomar i 126 fall. I Västra Götaland i övrigt rapporteras om ett något mindre stökigt valborgsfirande än väntat.

  I Uppsala greps ett 50-tal ungdomar för fylleri, men det var totalt sett ändå lugnare än vid tidigare valborgsmässofiranden, uppger polisen.

  I Västerås skadades två poliser lindrigt vid ett bråk på en festplats. En av dem fick lättare skador när en sten kastades in genom sidorutan på polisbilen i samband med att en person omhändertogs. En annan polis fick en flaska i huvudet.

  Valborgsfirandet på Gotland resulterade i många omhändertaganden och många berusade ungdomar under 18 år. Flera fall av misshandel ägde rum, bland annat i samband med ett större slagsmål på en hamburgerbar i Visby.

Bråk i Stockholm

  Polisen i Norrland rapporterar om ungdomsfylleri, rattfylleri och småbråk i de flesta distrikten. I Luleå fördes en person till sjukhus efter fyllebråk och även flera fall av misshandel förekom.

  I Stockholm hade citypolisen och polisen i Nacka en ovanligt arbetsam valborgsnatt med mycket bråk, fylleri, slagsmål, misshandel och två knivskärningar som rubricerats som mordförsök.

  En 18-årig man knivhöggs svårt i samband med ett större gängbråk på Fridhemsplans t-banestation.

  I slagsmålen fick 18-åringen tre knivhugg i ryggen som punkterade lungorna. När polisen kom till platsen hade de flesta inblandade i slagsmålet hunnit försvinna.

  Den knivskurne mannen fördes till Karolinska sjukhuset och där uppger läkarna att hans tillstånd "är gott".

  Vid ett annat gängslagsmål strax efter midnatt utanför en nattklubb i innerstan fick en 30-årig man knivhugg i huvudet, Han fördes till S:t Görans sjukhus, men kunde lämna sjukhuset igen efter omplåstring.

Våldtäktsförsök

  I söderförorten Bandhagen blev en 50-årig kvinna vid midnatt utsatt för ett våldtäktsförsök i närheten av t-banestationen. Hon överfölls av en yngre man som slet ner henne på marken, men några förbipasserande upptäckte vad som pågick. De larmade polisen, som kunde gripa mannen. Kvinnan chockades med fick inga fysiska skador.

  En synnerligen berusad man på en skrämd häst orsakade stor uppståndelse i centrala Märsta norr om Stockholm vid halvtvåtiden på natten. Hästen hade mannen "lånat" av en bekant. Denne kom så småningom och tog hand om sitt djur, medan den påverkade ryttaren omhändertogs av sina släktingar. Eftersom ryttaren inte ställde till någon skada, har han heller ingen påföljd att vänta.

  - Det är inte straffbart att vara full till häst, suckade en luttrad Norrortspolis.

Lotta Welinder/TT