Åsne bygger flickskola i Afghanistan

NYHETER

Kabul

De afghanska flickskolornas tillvaro är osäker. Det senaste året har hundratals blivit nedbrända av talibanhängare.

Men byn Gul Dara trotsar talibanerna och bygger "Åsnes flickskola" med pengar från den norska journalisten Åsne Seierstad.

Anhängare till talibanerna har bränt ned 600 flickskolor det senaste året, varav tre norskbyggda. I onsdags morse brändes ytterligare två ned i närheten av Kandahar.

- Vi ser skolbränderna som en organiserad kampanj för att hindra flickor från att utbilda sig. Avsikten är att fortsätta förtrycka kvinnor, säger Astrid Everine Sletten, chef för den norska Afghanistankommitténs kontor i landet.

Internationella organisationer delar den åsikten, men afghanska myndigheter kallar detta "slumpartad terror".

- Där är vi oense. Under ett år har 600 flickskolor runt om i landet förstörts helt eller delvis av terrorister, men ingen av pojkskolorna har skadats. En slump? Knappast! säger Sletten.

Islamiska fundamentalister ligger bakom både bränderna och hoten mot kvinnorna, som har ökat.

Arbetar för "fienden"

Två av kommitténs nedbrända skolor låg i Ghazni-provinsen i mitten av Afghanistan.

- I det området har flest lokala biståndsarbetare blivit dödade det senaste året, eftersom de arbetar för "fienden". Vi tänker inte lämna Ghazni, men vi har varit tvungna att avbryta flera projekt efter hot från talibanska terrorister, säger hon.

Skolorna i Ghazni kommer inte att byggas upp, eftersom talibanerna bara kommer att bränna ned skolorna igen.

- Dessutom skulle vi utsätta befolkningen och våra anställda för stor fara om vi gjorde det.

Den tredje norskbyggda skolan låg i Badakshan och med sina 2 500 elever var det den största flickskolan i norra Afghanistan. Med hjälp av den svenska Afghanistankommittén ska skolan byggas upp igen.

Eldade upp Koranen

De som anlagt branden riskerar dödsstraff. Inte för själva branden, utan för att de eldade upp 30-40 exemplar av Koranen när de brände ned skolan.

- Det är bra att gärningsmännen blir straffade, men vi har självklart protesterat mot dödsstraffet, säger Ronny Hansen, chef för norska Afghanistankommittén.

Även i Pakistan bränns flickskolor ned. Under en vecka i vintras brändes nio skoltält ned vid gränsen till Afghanistan.

Trots hoten bygger byn Gul Dara norr om Kabul "Åsnes flickskola" med plats för 450 elever. Byns 8 500 invånare insisterade på att skolan skulle heta just "Åsnes flickskola".

- Det är för att journalisten Åsne Seierstad har gett oss pengar till att bygga den, säger Sletten.

Den norska Afghanistankommittén har fått mer än en miljon kronor från Seierstad, som upprättat en fond med intäkterna av sin bok Bokhandlaren i Kabul.

Skolgång inte självklart

Skolgång för flickor är ingen självklarhet. Talibanerna hårda styre är borta, men bakåtsträvandet lever kvar. Två byar tackade nej till flickskolan innan Gul Dara sade ja.

Något byarna troligtvis inte visste är att när de tackade nej till flickskolan blev de svartlistade av myndigheterna och hamnar därmed längst bak i kön när de ansöker om vattenverk, sjukhus eller andra projekt.

- Det är president Hamid Karzais linje. Det är tufft, men regeringen vet att det krävs klara besked för att tvinga fram en förändring, säger Sletten.

Trots att flickskolor bränns ned i Afghanistan får nog "Åsnes flickskola" vara i fred. På grund av de internationella säkerhetsstyrkorna är den öppna talibanska aktiviteten liten.

- Jag tror inte att någon är rädd för att flickskolor i Kabul ska bli angripna, säger Sletten.

- Men man vet ju aldrig, tillägger hon.

Hilde Huus-Hansen/TT-NTB