Persson och de rika kritiserades av Ohly

NYHETER

SÖDERTÄLJE

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly gick i sina förstamajtal till angrepp mot socialdemokraterna, statsministern och storkapitalisterna.

Ohly kritiserade i Södertälje Göran Persson för att USA:s vilseledande argument för Irakkriget och dess rättsövergrepp i kampen mot terrorismen inte togs upp vid mötet i veckan med USA:s president GeorgeW Bush.

I en solig Kungsträdgården i Stockholm några timmar senare kritiserades Persson för att spela främlingsfientliga krafter i händerna. Ohly välkomnade att förslaget till övergångsregler för EU:s nya medborgare röstats ned i riksdagen.

”Rent gästarbetarsystem”

– Regeringens förslag var utformat som ett rent gästarbetarsystem, sade han inför skarorna, där fanor med ”Leve maoismen” samsades med venzuelanska flaggor och banderoller för svensk-kubanska föreningen.

Ohly hade svårt att förstå dem som förvånas över att vänsterpartiet, som vill lämna EU, välkomnar tio nya länder till samma union.

– Har de demokratiskt sagt ja ska de också välkomnas, på samma villkor som andra.

Mycket kraft ägnades åt att fira regeringens nederlag i EMU-omröstningen, såväl av Ohly som de föregående talarna – EU-parlamentskandidaten Jens Holm och Ung vänsters förbundsordförande Tove Fraurud.

Nästa mål är en folkomröstning om EU:s planerade konstitution.

”Lyssna på Tony Blair”

– Persson brukar ju lyssna till Tony Blair. Nu finns det för en gångs skull anledning till det, sade Ohly med hänvisning till den brittiske premiärministerns beslut om en sådan folkomröstning.

– Till vår stora sorg har socialdemokratiska regeringar sålt ut gemensam egendom till storkapitalet, sade Ohly vidare, och gav de hånade direktörerna i Skandia ytterligare en känga.

Bonusutdelningarna i Skandias samtliga bolag uppgick till 3,5 miljarder, sade han.

– Enbart dessa direktörsbonusar skulle räcka till en tusenlapp mer i månaden för 300000 underbetalda Kommunalmedlemmar. Leve första maj, leve feminismen och leve socialismen! skanderade Ohly, innan blåsorkestern lät Internationalen tona i solljuset.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM