Freivalds gladdes åt utökat samarbete

Det nya Europa temat för utrikesministern

NYHETER

HÄRNÖSAND

Det nya Europa var huvudtemat i utrikesminister Laila Freivalds förstamajtal i Härnösand.

Hon medgav att svenskarnas förhållande till EU är dubbelt, men ansåg inte att vi har överlämnat för mycket makt.

– Vi har inte förlorat makt till Bryssel utan vi har åkt till Bryssel där möjligheten att fatta effektiva beslut finns, sade Freivalds.

Freivalds betonade i sitt tal inför några hundra åhörare på Stora torget i Härnösand att det Europeiska samarbetet handlar om att lösa gemensamma problem tillsammans.

– Det finns frågor som EU inte ska syssla med. Sjukvården och skolan sköter vi bäst hemma i Sverige. Men miljön, människohandeln, den organiserade brottsligheten, arbetslösheten eller kampen för arbetstagarnas rättigheter är några exempel på frågor som vi inte kan lösa själva.

Bekymrad över människohandeln

Utrikesministern var bekymrad över människohandelns utveckling.

– En halv miljon kvinnor och barn förs årligen in i EU för att utnyttjas som prostituerade och inom sexindustrin. Handeln med människor omsätter årligen 50 miljarder kronor världen över och är den snabbast växande formen av gränsöverskridande brottslighet.

I sitt tal påminde Freivalds om kalla kriget och betydelsen av att EU får fler medlemsländer.

– Det fanns en tid då Europas länder förhandlade genom att skicka stridsvagnar till varandra. Den utvidgning som sker i dag är fantastisk. Kalla krigets uppdelning av Europa i öst och väst smälter bort en gång för alla.

”Samtal bättre än stridsvagnar”

Men Freivalds varnade också för problem i Europasamarbetet.

– Ju fler vi blir i samarbetet, desto större krav ställs på lyhördhet och respekt för varandras åsikter och olikheter. Även om vi har synpunkter på samarbetet så kan vi konstatera att samtal är bättre än stridsvagnar, sade Freivalds.

Flera gånger i sitt tal påminde hon om mordet på Anna Lindh och om sin föregångares insats.

– Det är som när man förlorat någon nära i sin familj. Det är vid de stora högtiderna som saknaden känns som störst. Första maj är en sådan högtid.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM