”Inte ofta vi känner historiens vingslag”

EU:s utvidgning i centrum i Margot Wallströms förstamajtal

NYHETER

EU:s utvidgning stod i centrum när EU-kommissionären Margot Wallström talade på första maj.

Några hundra personer hade samlats på Älta torg i Nacka utanför Stockholm för att förutom Margot Wallström höra på bland andra förre statsministern Ingvar Carlsson.

Att förstamajfirandet hölls på det torget var ingen slump. Enligt Niklas Nordström, oppositionsråd i Nacka, är distriktet runt Älta torg ett starkt socialdemokratiskt fäste.

Stort jubel

Margot Wallström klev upp på scenen under stort jubel. EU:s utvidgning med tio nya medlemsländer var ett självklart ämne i hennes tal.

– Det är inte ofta som vi kan säga att vi känner historiens vingslag, men i dag kan vi göra det.

Wallström tryckte på att hon ser EU som ett fredsprojekt.

– Hjältemod på slagfältet har ersatts av tålamod vid förhandlingsbordet.

När hon träffade media en stund före sitt framträdande förklarade Wallström att hon och EU-kommissionen inte vill värdera riksdagens nej till övergångsregler.

– Det är Sveriges eget beslut och det respekterar vi.

”Spännande tid framför oss”

TT: Vad är ditt viktigaste budskap i dag?

– Att visa på möjligheterna av utvidgningen och att vi verkligen har en spännande tid framför oss. Men också att uppmuntra folk att rösta i EU-parlamentsvalet.

Vid förra EU-valet röstade bara 38,8 procent och det är en allvarligt varningssignal, anser Ingvar Carlsson.

– 40 procent är för lågt för att Europaparlamentet ska få tillräckligt bra legitimitet. Både politiker, men även medborgarna själva bör fundera över om det faktiskt inte är värt att stödja detta och med sina röster avgöra om vi ska få en socialdemokratisk eller konservativ politik i Europa, sade han till TT.

Ingvar Carlsson fortsatte lördagen med tal på Norra Bantorget i Stockholm medan Margot Wallström skulle tala i Västerås.

Fredrik Gunér/TT