”Jag har aldrig tyckt om att tala på 1 maj”

Statsministern berättade om sitt obehag inför hot efter talet i Göteborg

Foto: ANDERS WEJROT/SCANPIX
- Egentligen skulle Anna stått här i dag, sa statsministern i sitt tal på Götaplatsen. Det var just här i Göteborg som vi under toppmötet 2001 tog beslutet om EU:s utvidgning till 25 medlemsstater. Nu är vi där och om någon drev det arbetet målmedvetet var det Anna Lindh.
NYHETER

Göteborg

Statsminister Göran Persson togs emot närmast som en rockstjärna när han förstamajtalade i Göteborg. Föräldrar såg till att deras barn blev fotograferade tillsammans med honom, han skrev autografer och viftade med en stor blomsterkvast med Kurdistans flagga fastsatt i de illröda rosorna.

Foto: ANDERS WEJROT/SCANPIX
– På senare år har hela tiden tunga hot varit med och man är mitt i folkmassan, väldigt nära människor. Det händer i bland rätt läskiga saker. Det finns inslag i det här som. . .ja, det är med mycket blandade känslor jag talar, sade Persson.

Göran Persson log mot folket och tycktes trivas förträffligt.

Men så kom bekännelsen:

- Jag har egentligen aldrig tyckt om att tala på första maj, sade han till media efter att han inför, enligt arrangörerna, cirka 10 000 människor på Götaplatsen, hållit sitt 34:e förstamajtal.

- Det är en väldigt svår uppgift. I dag var det bra, väldigt bra. På senare år har hela tiden tunga hot varit med och man är mitt i folkmassan, väldigt nära människor. Det händer i bland rätt läskiga saker. Det finns inslag i det här som. . .ja, det är med mycket blandade känslor jag talar, sade Persson.

Det är framför allt på förstamaj som han räds vad som kan hända.

- Hela arrangemanget är byggt på att man ska komma nära folk, det är hela nerven kring detta. Samtidigt ska man slappna av, bjuda på sig själv och vara skärpt och tala, det är väldigt svårt, sade Persson, som dock aldrig övervägt att avstå från att deltaga i själva demonstrationen.

Om uppståndelsen kring sin person säger han:

- Man blir rörd men jag har svårt att hantera det där. Jag blir lite blyg och förlägen. Men samtidigt är det väldigt trevligt. Det är också ett tjusigt förstamajfirande i Göteborg.

"En slöja av sorg"

I sitt tal hyllade Persson Anna Lindh.

- All entusiasm och glädje vi känner en dag som denna, så ligger en slöja av sorg över vårt förstamajfirande. För mig är det svårt att riktigt förstå att Anna är borta. Vi jobbade ihop varje dag, vi drömde tillsammans vad vi skulle åstadkomma. Vi stred tillsammans, i bland vann vi, i bland förlorade vi. Hon var så levande och närvarande att jag har svårt att förstå att hon är borta.

Han kommenterade naturligtvis EU:s utvidgning med de tio nya länderna.

- Egentligen skulle Anna stått här i dag. Det var just här i Göteborg som vi under toppmötet 2001 tog beslutet om EU:s utvidgning till 25 medlemsstater. Nu är vi där och om någon drev det arbetet målmedvetet var det Anna Lindh.

- Uppdelningen i Europa i öst och väst är nu ett minne blott. Nu växer Europa samman. Drömmen om ett fredligt Europa är på väg att förverkligas. Vi måste bygga internationella organisationer som EU, som håller emot det internationella kapitalet, som blir allt mäktigare, som kan balansera vansinnet.

Brister i dagens EU

Men samtidigt visade Persson tveksamhet inför EU-bygget. Den stora, svårgenomträngliga byråkratin i Bryssel och EU:s jordbrukspolitik ser han som de största bristerna i dagens EU.

- Det är en union som vi i vårt land älskar att hata. EU är inte bra men det är det vi har, EU kan bli bättre, sade Persson och uppmanade folk att rösta i EU-valet den 13 juni.

Därefter tog han flyget till Dublin för att fira EU:s utvidgning.

Bertil Åkesson/TT