Sahlin hyllade Anna Lindh i första maj-tal

”Det är fortfarande ofattbart det som hänt”

NYHETER

Internationalen spelades taktfast. Traktens äldre satt i rad på bänkarna. Kaffe och bullar gick åt som smör i det solsken som bröt genom molnen när Mona Sahlin förstamajtalade i Tornparken i Sundbyberg. Och över alltihop svävade Anna Lindhs ande.

- I dag strålar vi litet extra, sade Mona Sahlin inledningsvis. Om ni tittar närmare på oss, ser ni att vi alla har Anna Lindhs bild på förstamajmärket på våra kavajer.

- Det är fortfarande så svårt och ofattbart det som hänt, men Anna Lindh ger mig och så många andra hopp och lust.

Mona Sahlin fortsatte med att påpeka att Anna Lindh förstås borde ha varit med den här historiska dagen när EU utvidgats med tio nya medlemmar. För ett år sedan var det Anna Lindh som förstamajtalade i Sundbyberg.

Fred och frihet

Resten av Sahlins tal kom att forma sig till en hyllning till solidaritet, förbrödring, frihet och samförstånd samt till EU och Europa. Enade är vi starka och enade kan vi arbeta för fred och frihet, sade hon.

Hon citerade också Nelson Mandela. Efter alla förfärliga år i fängelset kom han ut och predikade försoning, frihet och samförstånd.

- Kunde Nelson Mandela, kan också vi, hävdade hon.

Ett antal snytingar till moderaterna kunde Mona Sahlin förstås inte låta bli att leverera till sina s-solidariska åhörares hör- och synbara förtjusning.

”Moderaternas dag första april”

- Första maj är vår dag, påpekade hon. Moderaterna kan gå ut och tala på sin dag, den första april!

Så rundade hon av sitt tal med att uppmana alla att, med Anna Lindh i åtanke, mangrant gå och rösta den 13 juni i valet till EU-parlamentet.

TT