ABB-anställda dog i terrordåd i Saudiarabien

Minst fem döda och två skadade

NYHETER

Riyad/Stockholm

Ett terrordåd begicks på lördagen mot ett dotterbolag till ABB i den saudiska oljestaden Yanbu vid Röda havet.

I och med det har terrorn också nått den saudiska oljeindustrin.

En byggnad i hamnstaden Yanbu där ABB:s personal befann sig stormades på morgonen av angripare som antas ha varit militanta islamister.

Minst fem utlänningar dödades och två skadades när angriparna sköt vilt omkring sig. En talesman för ABB uppgav att de dödade var två amerikaner, två britter och en australier. Ytterligare två amerikaner skadades.

Vittnen i Yanbu uppgav för saudiska journalister att åtminstone en av utlänningarna släpades efter en bil genom stadens gator.

När säkerhetsstyrkor ingrep utbröt skottlossning och tre av angriparna sköts ihjäl medan en fjärde skadades. En saudisk polis ska också ha mist livet.

Sjukvårdskällor uppgav att totalt 28 människor skadats.

På väg dit

Fyra av de dödade utländska ingenjörerna var anställda hos ABB, men även den femte hade anlitats för ABB:s räkning.

– De var där och arbetade i projekt, berättade Per-Lennart Berg, presschef på ABB i Sverige, för TT.

De tjänstgjorde i ABB Lummus, ett bolag i storkoncernens olje- och gasverksamhet.

I Yanbu finns bland annat raffinaderier och en stor exporthamn. En stor del av Saudiarabiens raffinaderikapacitet och petrokemiska industri är belägen runt staden, som ligger omkring 20 mil norr om Jidda vid Röda havet. Där finns också amerikanska oljeintressen representerade.

Produktionen vid anläggningarna ska enligt uttalanden från oljebolagen inte ha störts av attentatet.

ABB överväger evakuering

Yanbu har tidigare inte påverkats av det politiska våldet i kungadömet. Regimen har det senaste året intensivt jagat militanta islamister. Över 50 personer dödades förra året i självmordsbombningar i huvudstaden Riyad; flera av dåden var riktade mot utlänningar.

ABB överväger nu att ta hem sin personal från Saudiarabien. Där finns enligt Berg ett fåtal svenska ABB-anställda och ingen av svenskarna arbetar i området runt Yanbu.

Enligt vissa rapporter under lördagen var det inte en utan flera terroristattacker som begicks i Yanbu. En rörbomb ska också ha kastats in över muren till en internationell skola i staden.

Kanadas ambassad i Saudiarabien återgav rapporter om att två kanadensiska medborgare som skadats hade förts till sjukhus. Hur de skadats kunde man inte säga med säkerhet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM