Så mycket Göran Persson är de...

Aftonbladet har jämfört första maj-talarna

1 av 4 | Foto: PETER KJELLERÅS
GER STATSMINISTERN EN MATCH Margot Wallström framstår som den av efterträdarkandidaterna som bäst matchar Göran Persson i första maj-matchen. Det hon inte har i pondus tar hon igen i visions- och inspirationsklasserna.
NYHETER

Göran Persson

Ålder: 55 år.

Titel: Statsminister, partiordförande socialdemokraterna.

Plats: Göteborg, Götaplatsen, kl 13.10.

Sossefaktor: 33,2 procent röstade (s) 2002.

Pondus

Med träffsäker höjning av rösten visade Persson tydligt vem som bestämmer. Publiken hukade under befallningen "Nu går ni och röstar i EU-valet".

Scenvana

Statsministern trivs ännu i rampljuset. Med glasögonen nonchalant i vänster hand talar han fritt utan manus. Men var är engagemanget, Persson?

Folklighet

Han tar i hand, kramar om och skriver autografer. Men människors vardag glöms bort bland de gamla grekerna, franska revolutionen och bergspredikan.

Kamplust

Högern och kapitalismen fick en sedvanlig släng av sleven. Men kämpaglöden lyste med sin frånvaro. Har herrgårdsköpet gjort det svårare att tala klasskamp?

Utblick

Nyss hemkommen från besöket hos president Bush var statsmannen Persson i sitt esse. Mellanöstern, EU, USA, Irak, Afghanistan - ja hela världen fick plats på Götaplatsen i går.

Inspirationsförmåga

Var snäll mot din kommunalpolitiker var Persson viktigaste uppmaning. Sömnfaktorn på första bänk var hög när parollen "stolt men inte nöjd" drogs för fyrtioelfte gången.

Visionär

Historien tog rejält med plats. Plötsligt fick förstamajfirandet tusenåriga traditioner. Men framtiden försvann. Det är för långt till valet för nya löften.

Antal förstamajtal:

34

Publik:

Drygt 2 000

Stil

Snygg mörkgrå kostym, välputsade skor och moderiktig smårutig skjorta. Stiligt. Har Anitra Steen varit framme? En snyggare slips och Persson hade fått högsta stilbetyget.

Totalt:

34

100 % Persson

Margot Wallström

Ålder: 49 år.

Titel: EU-kommissionär.

Plats: Viktor Larssons plats i Västerås, kl 15.30.

Sosse-faktor:

42,4 procent.

Pondus

Hon är rak, tydlig och bestämd utan att bli auktoritär. Hon kan konsten att inge respekt samtidigt som hon är avslappnad.

Scenvana

Van talare. Trots det blir hon nervös varje gång hon ska upp på scen. Det märktes - men bara de första minuterna.

Folklighet

Hon inledde med orden: Förra gången jag var här höll jag på att frysa arslet av mig. En stund senare nämnde hon Naken-Janne. Det säger allt.

Kamplust

Moderaterna fick sig en känga. Och näven knöts när hon talade om globala orättvisor och vikten av att rösta i EU-parlamentsvalet.

Utblick

Hon talade om EU:s utvidgning och FN-samarbetet, om att förstärka Europa som fredsprojekt. Lite mer nationell förankring hade inte skadat.

Inspirationsförmåga

Gesterna är livliga och rösten engagerad. Hon talar verkligen till folket - och de lyssnar, skrattar och applåderar. Exempel från hennes egen och barnens vardag lyfter talet.

Visionär

Tror på det hon gör. Ingen tvekan om den saken. Hon tar upp problem som känns angelägna och nära. Hon får folk att vilja vara med och påverka.

Antal förstamajtal:

25-30.

Publik:

Omkring 300, blandad publik.

Stil

Snygg och prydlig rakt igenom. Svart småprickig kavaj och svarta långbyxor. Partiets färg fanns i jackan som var knallröd.

Totalt:

34

100 % Persson

Pär Nuder

Ålder: 41.

Titel: Samordningsminister.

Plats: Malmö, Folkets park, kl 15.00.

Sosse-faktor:

42,3 procent i valet 2002.

Pondus

Kraftfullt och aggressivt tal. Påminde i stilen en hel del om Olof Palmes tal. Dock inte lika ledig och avslappnad.

Scenvana

Höll sig till manuset i stort sett ordagrant. Läste innantill och var ganska sparsam med kroppsspråket.

Folklighet

Sjöng med i Internationalen. Talade om att socialdemokraterna är ett parti för vanliga människor, för alla dem som arbetar inom offentliga sektorn.

Kamplust

Flera attacker på moderaterna med exempel på hur de har röstat i Europaparlamentet. Anklagade högerns ideologer för att ha en elitistisk syn på demokrati.

Utblick

Talade om ett besök nyligen i Sydafrika, att EU denna första maj utvidgats med länder i det gamla östblocket och det viktiga i att rösta i Europaparlamentsvalet.

Inspirationsförmåga

Känslosamt när han nämnde att Anna Lindh hedrades denna 1 maj. Sex applåder, kraftigast efter talet om att socialdemokraterna ska värna om välfärden.

Visionär

Kampen och åtgärderna mot arbetslösheten och att s inte bara kämpar för ett gränslöst Europa utan för den gränslösa människan.

Antal förstamajtal:

25.

Publik:

Cirka 3 000 (hög medelålder)

Stil

Traditionellt klädd i grå kostym, men hade valt en blå slips till en vit skjorta med blått rutmönster. Lite anonymt banktjänstemannaaktig vid sidan av de andra i tåget.

Totalt:

31

91 % Persson

Wanja Lundby-Wedin

Ålder: 51.

Titel: LO-ordförande.

Plats: Västerås, Folkets park, kl 14.20.

Sosse-faktor:

42,2 procent röstade s på orten 2002.

Pondus:

För försynt för att kännas som statsministerkandidat. Gömmer sig bakom talarstolen snarare än tar plats i den.

Scenvana:

Van och bekväm på scenen - kanske lite för bekväm, den riktiga energin saknas.

Folklighet:

Wanja Lundby-Wedin är verklighetsförankringens mästarinna. Talar trovärdigt om vardagen på Sveriges arbetsplatser.

Kamplust:

Hårda sparkar åt höger. Moderaternas Gunnar Hökmark nämndes fem gånger och fick symbolisera fienden.

Utblick:

Både EU-utvidgningen, Irak och Mellanösternkonflikten fick gott om utrymme i hennes tal.

Inspirationsförmåga:

Talet spann över för många ämnen för att hinna beröra. Visst applåderades det, men pliktskyldigt. Innan Lundby-Wedin lämnade lokalen hade mer än halva publiken gått hem.

Visionär:

Mycket tal om allt som måste göras. Tyvärr desto mindre om vad det ska leda till. Var är framtidsbilderna?

Antal förstamajtal:

11.

Publik:

Drygt 200.

Stil:

Röda gympaskor, randiga byxor och gul handväska gav ett färgglatt men inte särskilt högtidligt intryck.

Totalt:

27

79 % Persson

Första maj är arbetarrörelsens stora högtidsdag. I det största partiet, socialdemokraterna, diskuteras redan vem som blir Göran Perssons efterträdare. Aftonbladet tog tillfället i akt att jämföra Göran Persson med de hetaste kandidaterna. Samordningsminister Pär Nuder, EU-kommissionären Margot Wallström och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Kolla hur mycket Göran Persson de var i går under sina förstamajtal.