Åtta livvakter runt Persson

"Obehagligt när människor kommer så nära"

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
OMRINGAD Statsminister Göran Persson hade åtta livvakter omkring sig när han talade i i går. Ändå kände han sig rädd. "På senare år har hela tiden tunga hot varit med i bilden. Man är rakt ute i folkmassor och ibland är det rätt läskiga saker", säger han.
NYHETER

Göran Persson hade åtta livvakter runt sig i går.

Trots det kände han sig utsatt och rädd.

- Det är obehagligt när människor kommer så nära, säger han.

Så fort han klev ut på Gustaf Adolfs torg i Göteborg i går omringades han av en stor folkmassa. Alla ville hälsa, lämna en ros, få en kram eller bli fotade ihop med statsministern.

Åtta Säpovakter gjorde sitt bästa för att hålla de mest påstridiga på avstånd. Persson log, men han var långtifrån avslappnad.

- På senare år har hela tiden tunga hot varit med i bilden. Man är rakt ute i folkmassor och ibland är det rätt läskiga saker. Det är oerhört mycket poliser här i dag exempelvis, det är inte kul, säger han.

Det är på första maj han är som mest rädd för sin egen säkerhet.

- Jag kommer så nära människor. Hela arrangemanget är byggt på att man ska komma nära. Det är det som är nerven i det, säger han.

"Jag skulle skjutas"

- Att då kunna slappna av, bjuda på sig själv, vara skärpt och tala är svårt.

Sitt värsta första maj-minne är från 1997, då också i Göteborg.

- Då hade den kvällstidning som finns här i stan till och med skrivit var jag skulle skjutas någonstans, säger han.

Det är bara två veckor sedan Mona Sahlin attackerades av en man i ABF-huset i Norrköping. Hon hade inga livvakter i sin närhet.

I går övervakades hon av tre Säpovakter i Stockholm. Det gjorde också EU-kommissionären Margot Wallström som talade i Västerås. Men Pär Nuder, mannen som kan bli Göran Perssons efterträdare, hade inget personskydd alls.

Inte lärt sig något

- Chockerande. Jag har jobbat med säkerhet i 15 år och har aldrig hört talas om nåt liknande, säger personskyddsexperten Oliver Wilson vid Metro Close Protection.

Han är förvånad över att Säpo inte lärt sig mer av mordet på Anna Lindh.

Personskyddet 1 maj

Fatima Johansson, Elisabeth Marmorstein

ARTIKELN HANDLAR OM