USA kände till tortyren i Bagdadfängelserna

Amerikansk militär var klar med rapport i februari

NYHETER

Washington/London

En amerikansk militärrapport stöder anklagelserna om att amerikanska soldater utsatt irakiska fångar för kränkningar. Men bilderna på brittiska soldaters övergrepp mot irakier ifrågasätts av brittisk militär.

Bilder på hur amerikanska och brittiska soldater kränker och misshandlar irakiska fångar har de senaste dagarna spritts i medier världen över och väckt stor avsky.

Den amerikanska tidskriften New Yorker skriver i sitt kommande nummer, som börjar säljas på måndag, att den amerikanska militären redan i februari var klar med en 53 sidor tjock rapport om hur irakiska fångar kränktes i ett Bagdadfängelse.

De utsattes för talrika "sadistiska, uppenbara och hänsynslösa kriminella övergrepp" av amerikanska soldater, bland annat våldtäkt och misshandel, heter det i rapporten.

Den innehåller detaljerade vittnesmål och fotobevis på övergreppen.

På lördagen publicerade den brittiska tidningen Daily Mirror fem svartvita fotografier som sades visa hur brittiska soldater sparkade på och urinerade på en maskerad irakier i Basra i södra Irak.

Premiärminister Tony Blair sade i en kommentar att övergreppen var "fullständigt och totalt oacceptabla". Den brittiske arméchefen Mike Jackson har beordrat en utredning. Men radio- och tv-bolaget BBC:s försvarsreporter rapporterar att källor med kunskap om det aktuella regementet ifrågasätter om bilderna är autentiska. Bland annat ska de typer av gevär och mössor som syns på bilderna inte ha använts av soldaterna i Irak. Den typ av lastbil som syns i bakgrunden ska inte heller ha skickats till Irak.

TT-Reuters