Gisslandrama föregick rånet i Linköping

NYHETER

Linköping

Helgens rån mot en värdetransport i Linköping inleddes med ett gisslandrama.

En kilometer före platsen där rånet utfördes tog sig en rånare in i en följebil som låg bakom värdetransporten och kom på så sätt in på det avspärrade området.

Förundersökningsledaren Robert Kalmendal efterlyste på söndagen vittnen till händelsen på Malmslättsgatan i centrala Linköping som föregick själva rånet på värdetransportföretaget Pengar i Sveriges omlastningscentral. Omkring klockan 16.30 stod värdetransporten vid rött ljus och då slog rånarna till mot transportbolagets följebil som stod direkt bakom.

Kapning

- Det blev ett gisslantagande och en kapning av följebilen. Det gjordes utan att värdetransportbilen uppmärksammade det och en beväpnad rånare fanns med ända fram till omlastningscentralen vid gamla Riksbanken.

- Det är alltså en gisslansituation under cirka en kilometers bilfärd och vi söker vittnen som kan ha sett händelsen i bilkön. En mörkklädd person har lämnat sin bil och begett sig framåt i bilkön och slitit upp passagerardörren till följebilen, säger Robert Kalmendal till TT.

Polisen är fortfarande tystlåten om hur själva rånet vid omlastningscentralen gått till och hur stort bytet blev.

- Det har vi inga uppgifter om just nu.

Rånarna satte handbojor på väktarna och det dröjde omkring en kvart innan polisen larmades. De vägspärrar som sattes upp runt Linköping gav inga resultat.

Svårt läge

Robert Kalmendal erkänner att spaningsläget för närvarande inte är det bästa.

- Vi har ingenting att gå på just nu, men arbetar efter olika teorier tillsammans med rikskriminalen och vi sitter inte och väntar på att rånarna ska anmäla sig själva. Vi tror vi vet i vilken konstellation som gärningsmännen finns.

- Det här är kvalificerade brottslingar och inga lokala snattare det handlar om, tillägger han.

Pengar i Sverige är ett helägt dotterbolag till Riksbanken, som ansvarar för bland annat transporter och räkning av dagskassor från handeln.

TT