Palestinier sköt ihjäl mamma med 4 barn

Attack mot israeliska bosättare i bil i Gazaremsan

1 av 3 | Foto: AFP
Tali Hatuel, 34, med dottern Hila i famnen. Till vänster de fyra barnen: Hadar, Hila, Merav och Roni. Alla fem dödades i en palestinsk attack mot deras bil.
NYHETER

JERUSALEM

Två palestinier sköt på söndagen ihjäl fem israeliska bosättare – en gravid kvinna och hennes fyra barn – i deras bil i Gazaremsan.

På kvällen anföll israeliska helikoptrar Gaza stad.

Minst två personer skadades vid helikopterattacken enligt sjukhuskällor.

Överfallet på bosättarna skedde vid den hårdbevakade vägen mellan gränsen till Israel och bosättarblocket Gush Katif i södra Gazaremsan, där den dödade familjen hörde hemma. Angriparna besköt även en annan bil, vars förare skadades svårt.

Det var första gången bosättare dödades i den ockuperade Gazaremsan på över ett år. Israeliska soldater jagade förövarna och sköt ihjäl dem i eldstriden som utbröt. De båda männen troddes ha kommit från närliggande palestinska Deir al-Balah.

Islamiska jihad

Den militanta rörelsen Islamiska jihad tog på sig skulden för attentatet tillsammans med en annan grupp, kallad Folkets motståndskommittéer.

Attacken inträffade samtidigt som Israels styrande parti Likud röstade om premiärminister Ariel Sharons plan att evakuera alla bosättningar i Gazaremsan.

– Detta terrordåd är ämnat att bromsa den redan svåra separationsprocessen mellan oss och Gaza. Det kan påverka omröstningen, men det är svårt att säga på vilket sätt, sade regeringstalesmannen Avi Pazner, som betecknade attacken som en ”massaker på oskyldiga barn”.

”Måste rösta nej”

Bosättarledare sade att överfallet visade att de närmare 200000 Likudmedlemmarna måste rösta nej till reträttplanen för att inte ”belöna terrorismen”, skrev Jerusalem Posts nätupplaga.

7500 israeler lever i Gazaremsans 21 kraftigt befästa bosättningar, omgivna av 1,3 miljoner palestinier. USA:s president GeorgeW Bush har kallat Sharons reträttplan ”historisk och modig”, men många palestinier befarar att Israel i utbyte ska stärka kontrollen över Västbanken.

Två palestinier dödades enligt AFP av israeliska styrkor sent i lördags. En åttaårig pojke träffades av en kula under en arméräd i flyktinglägret Khan Yunis i södra Gazaremsan och en 22-årig man sköts ihjäl i Nablus på Västbanken.

Vid söndagskvällens helikopterattack avfyrades enligt ögonvittnen tre raketer. Kraftiga explosioner hördes i staden.

Raketerna träffade en tolvvåningsbyggnad som kallas Palestine Tower. Förutom bostäder och kontor inrymmer den en radiostation som tillhör Hamas.

TT-Reuters