Amerikan flydde från kidnappare

Civilisten Thomas Hamill lyckades rymma från irakiska gerillamän

1 av 3 | Foto: ap/al-jazira
Thomas Hamill kidnappades när han körde en bränsletransport.
NYHETER

Kidnappade lastbilschauffören Thomas Hamill, 43, har hittats vid liv.

Han flydde från sin fångvaktare söder om Tikrit i Irak.

– Han mår bra, säger Mark Kimmitt, talesman för koalitionen.

Lastbilschauffören Thomas Hamill tillfångatogs när gerillamän den 9 april anföll en bränsletransport. En dag senare släppte kidnapparna en video där Thomas Hamill placerats på en irakisk flagga.

Deras krav: Att USA skulle dra sig tillbaka från Falluja.

– Om ni inte svarar på våra krav inom 12 timmar så kommer han att få en sämre behandling än de som dödades och brändes i Falluja, sa en röst på bandet.

Trots omfattande insatser har koalitionen har saknat spår efter 43-åringen. Men på söndagen dök han plötsligt upp.

Lyckades fly

Han hittades av amerikanska styrkor söder om den irskiska staden Tikrit. Enligt Mark Kimmitt gick Thomas Hamill själv fram till en grupp soldater som bevakade en pipeline – och presenterade sig.

– Mr Hamill hade tydligen lyckats fly från en byggnad, säger Mark Kimmitt till AP.

– Han har talat med sin familj och är redo att återvända till sitt arbete.

Tvåbarnspappan Thomas Hamill kunde själv lämna glädjebeskedet till sin familj i lilla Macon, Mississippi. Han har av grannar beskrivits som en godhjärtad far som tog jobbet som lastbilschaufför i Irak när hans mjölkfarm började gå dåligt.

Fler försvunna

I samband med attacken mot Thomas Hamills bränslekonvoj försvann sju anställda från Halliburton och flera militärer och ovissheten om deras öde har varit stor. Tidigt hittades kropparna efter fyra av Hamills nya arbetskamrater i Irak och den 23 april dödförklarades sergeant Elmer Krause.

Soldaten Keith Maupin – som också kidnappades – visades dagar senare upp av sina fångvaktare på en video som sänts till tv-bolaget al-Jazeera. Han är fortfarande försvunnen.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM