Han var rädd för en skilsmässa - och att sparkas som ledare

NYHETER

Pastorn tjänade pengar på sin frus död.

Han misstänks dessutom ha lurat av sin barnflicka på drygt 200 000 kronor.

Men hans starkaste motiv misstänks vara att slippa skilsmässa.

Uppsalapolisen har under utredningen kontrollerat alla uppslag i jakten på ett hållbart motiv till Knutbydåden. Bland spåren fanns tankarna på att någon kan ha haft ekonomisk vinning av dem.

Tjänade på hennes död

I förundersökningen har polisen bland annat granskat samtliga inblandades livförsäkringar och har konstaterat att pastorn skulle tjäna pengar på sin frus död. Samtidigt har det konstaterats att det inte var något konstigt att hon hade livförsäkring.

Utredarna kunde däremot snabbt avfärda att barnflickan skulle ha tjänat på brotten. Polisen misstänker tvärtom att pastorn under åren har lurat av henne hela hennes sparkapital.

Barnflickan förlorade sin mamma när hon var 12 år och fick ut ett arv. Dessutom gjorde hon en vinst när hon och hennes tidigare make skildes och sålde sin lägenhet. På så vis fick hon ihop ett kapital på drygt 200 000 kronor.

Barnflickan hade a-kassa

Under åren som pastorns barnflicka levde hon på a-kassa. Trots det betalade hon hyra till familjen och la ut större belopp på presenter till pastorn och hans fru Alexandra. I dag är hon barskrapad.

Barnflickans motiv verkar ha varit att visa sin tro på Gud.

För pastorn kan det ekonomiska motivet finnas med, men huvudlinjen ser ut att vara att han ville slippa skilsmässa och inte ville riskera att förlora sin position som församlingens ledare.

Mattias Lundell

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM